Deze ‘kleine atlas’ doet je verlangen naar IJsland

IJsland - Kleine Atlas voor Hedonisten IJsland is een bijzondere reisbestemming. De natuur laat zich met vrijwel niets vergelijken, de mensen zijn enorm vriendelijk en de stilte is indrukwekkend. Het boek IJsland – Kleine atlas voor hedonisten laat op unieke wijze zien waarom je minstens één keer in je leven op het eiland geweest moet zijn.

Wikipedia zegt over hedonisme het volgende: in de filosofie is het hedonisme de leer binnen de ethiek die stelt dat genot (in algemene zin) het hoogste goed is. En genieten zul je zeker doen als je op IJsland bent. De natuur is van een rauwe en overrompelende schoonheid. Een reis op IJsland laat je genieten met al je zintuigen. Wie ooit oog in oog heeft gestaan met een van de vele watervallen op het eiland of heeft gedobberd in een thermaal bad kan daarover meepraten.

De insteek van dit boek is anders dan die van een reguliere reisgids. Auteur Bertrand Jouanne is Frans, maar woont al 25 jaar op IJsland. Het boek dat hij samen met fotograaf Gunnar Freyr maakte is een fraai koffietafelboek dat op heel veel manieren te gebruiken is. Er is voor gekozen om de verhalen net wat meer diepgang te geven door bijvoorbeeld ook interviews toe te voegen en deze aan te vullen met prachtige fotografie.

Tips en routes

Wie dit boek opent, zal direct plannen willen maken om naar IJsland af te reizen. Het maakt daarbij niet uit of je er al eens bent geweest. Alle delen van het land komen aan bod. Niet alleen hoofdstad Reykjavik en de niet te missen Golden Circle, maar ook de fjorden in het noordwesten, de hooglanden en de fjorden van het oosten. Over elk deel van het land krijg je tips en routes die je kunt volgen. Het enige minpunt is dat de routeplanning voor de hooglanden nogal random overkomt. Bovendien kun je dit woeste deel van het land beter bezoeken onder leiding van een ervaren gids.

Voor de rest is het een meer dan prachtig boek. Heerlijk om door te bladeren en te genieten van de foto’s en verhalen, maar er is ook meer dan genoeg informatie om een reis naar dit fantastische land mee te plannen. IJsland – Kleine atlas voor hedonisten is een uitgave van mo’media, dat we vooral kennen van de time to momo reisgidsen. In de serie kleine atlas voor hedonisten zijn er eerder boeken over Berlijn, Corsica en Venetië verschenen.

IJsland - Kleine Atlas voor Hedonisten
Dyrhólaey, het zuidelijkste puntje van IJsland. Foto: Gunnar Freyr
IJsland - Kleine Atlas voor Hedonisten
Grábrók-krater. Foto: Gunnar Freyr
IJsland - Kleine Atlas voor Hedonisten
Gletsjer Skaftafellsjökull. Foto: Gunnar Freyr
IJsland - Kleine Atlas voor Hedonisten
Hótel Búðir. Foto: Gunnar Fryr