Het is vijf jaar stil geweest rondom de Guitar Hero-games, maar nu is de reeks weer terug met het vernieuwde Guitar Hero Live en dat pakt heel goed uit.
Of je nu bekend bent met de reeks of een nieuwkomer bent maakt niet uit, want deze game is geschikt voor een groot publiek. Het idee is simpel: speel op de speciale gitaar zo goed mogelijk mee met de muziek op je televisie. Dat spelen gaat anders dan voorheen. In de oude versies van Guitar Hero had de gitaar vijf gekleurde knoppen op de hals. Deze zorgden dat de gitaar er echt als speelgoed uitzag. De nieuwe gitaar lijkt meer op een echt exemplaar. De belangrijkste knoppen zitten nu aan het einde van de hals en vormen 2 rijen van 3, waardoor je met tijdens de game grepen moet uitvoeren die veel meer lijken op het echte werk.
Festivals
Guitar Hero Live bestaat uit twee onderdelen: Live en TV. Bij Live draait het allemaal op festivals en liveoptredens. Kies een van de twee festivals (je kunt kiezen tussen 1 in de VS en 1 in de UK) en kies vervolgens een band uit de programmering. Van die fictieve band ben jij de gitarist! En dat idee is tamelijk briljant uitgewerkt. Er is namelijk gebruik gemaakt van echte acteurs en decors en zelfs het publiek bestaat uit echte mensen. Met je band moet je drie liedjes spelen. Deze zijn niet fictief, maar bestaande liedjes van bestaande acts.
Het is echt heel bijzonder om te zien hoe goed de details zijn in dit deel van Guitar Hero Live zijn. Alles is first person opgenomen, dus het lijkt echt of jij met je bandleden vanuit de kleedkamer naar het podium loopt. En het lijkt ook echt of het publiek voor jou staat te juichen. Tenminste als je goed speelt. Het is de bedoeling dat de noten die je voor je ziet op een eindeloos lijkende gitaarhals precies op het juiste moment raakt. Doordat er maar liefst 6 verschillende moeilijkheidsgraden zijn is dat voor iedereen te doen, maar ook zeer zeker uitdagend voor de geoefende spelers.
Als je het goed doet, dan zie je dat niet alleen aan de puntentelling, maar ook aan het uitzinnige publiek en je tevreden bandleden en roadies. Gaat het echter niet zo lekker, dan zal het publiek je uitjoelen en zullen je bandleden boos op je worden. Die reacties zijn echt heel tof gedaan, alleen kan de stemming wel heel makkelijk omslaan. Raak je na een paar flinke blunders weer een paar goede noten, dan is de boosheid wel heel snel verdwenen.
Interactie met de fans
Elke band waar je op de festivals mee speelt hebben een unieke stijl en bijpassend repertoire. Zo speel je met een stel hippies nummers van The Lumineers en Mumford & Sons, voer je met een paar stoere meiden liedjes van Rihanna en Katy Perry uit, maar is er ook genoeg ruimte voor rock. Zo speel je bijvoorbeeld lekkere nummers van Rival Sons, Jack White, Royal Blood en Bring Me The Horizon. Op het Amerikaanse festival kun je zelfs speciale optredens vrijspelen waarin je een setje klassiekers van The Who, The Rolling Stones en Queen kunt spelen. Het leuke aan dat laatste optreden is niet alleen de muziek, maar ook het feit dat het publiek heel dicht op de band staat en het echt lijkt of je interactie hebt met de fans op de eerste rij.
Het andere deel van de game heet TV en is het best vergelijkbaar met een clipzender. Schakel in en je ziet videoclips voorbijkomen waarbij je gitaar kunt spelen. In de programmering van de zender kun je zien wat voorn soort genre er aan bod komt. Bij Live waren er nog wel wat uitstapjes naar pop of zelfs rap (Eminem) en dance (Skrillex), bij TV draait het meer om echte rock ’n roll. Bij mijn eerste keer inschakelen kon ik meteen meespelen met White Zombie! In een balk aan de linkerkant van je scherm zie je wie er nog meer met dit nummer aan het meespelen zijn en hoe goed je scoort in vergelijking met de rest van de wereld.
Doe je het goed dan scoor je punten waarmee je van alles kunt doen. Er zijn zelfs verschillende soorten punten. De leukste zijn degene waarmee je in een grote (en groeiende) bibliotheek liedjes kunt uitzoeken. Na de selectie krijg je de clip en kun je meespelen. Erg leuk om een aantal favorieten mee te spelen. Al is het goed kennen van een nummer geen garantie voor een goed resultaat. Bij Under The Pressure van The War on Drugs leek alles fout te gaan, terwijl Chop Suey! van System of a Down verbazingwekkend goed ging. Wel is het zo dat de wat simpelere liedjes zoals Buddy Holly van Weezer of Pedestrian at Best van Courtney Barnett makkelijker lijken te zijn, dan heel technische nummers. Vooral Cult of Personality van Living Colour vond ik erg pittig, maar oefening baart kunst. Op een gegeven moment, net zoals bij echt gitaarspelen, raak je bekend met de noten en ga je echt naar de gitaarpartijen luisteren in plaats van het nummer in zijn geheel.
Ik heb al flink wat uren Guitar Hero Live erop zitten en heb nog lang niet alle liedjes gespeeld. Laat staat dat ik me heb durven te wagen aan de allermoeilijkste niveaus. Er valt dus nog hele veel te ontdekken aan dit spel. Doordat je bij de game ook een gitaar moet kopen is de prijs hoger dan bij een normale game, maar dit is wel een game waar je veel langer plezier aan zult beleven.