Recensie: Hans Münstermann – Ik zoek mijn man

Hans Münstermann - Ik zoek mijn man

Een eindeloze file, een hittegolf en meningsverschillen over politiek zijn de ingrediënten van de nieuw roman van Hans Münstermann. In Ik zoek mijn man schetst hij een explosief beeld van de nabije toekomst.

Het begint allemaal heel vriendelijk. Anita en haar man Erwin staan op het punt om een reis te maken naar een goede vriend in Polen. Alleen komt Erwin de avond voor de reis niet thuis. Vol vragen over wat er is gebeurd stapt Anita in de auto. Onderweg pikken ze de ouders van Erwin op. Achteraf een slechte keuze, want Erwins vader heeft een nogal afwijkende politieke mening.

Tot overmaat van ramp komt het viertal vast te staan in een vreselijke file. De hitte, de opeengepakt passagiers, de informatie op de radio en een aantal voorbijgangers zorgen uiteindelijk voor een zinderde finale. Dan blijkt ook hoe knap Hans Münstermann de lezer op het verkeerde been heeft gezet met de titel van het boek.

Populisme

Ik zoek mijn man gaat niet alleen over de verhoudingen tussen mensen, maar is tegelijkertijd een waarschuwing voor het populisme. Hiermee slaat het boek een brug naar het eerder verschenen boek De Populist. In dit verhaal heeft Anita een boek geschreven over een soortgelijke politicus en is er in de auto een politieke discussie naar aanleiding van mededelingen op de radio. Tegelijkertijd moet Anita ook nog haar relatie proberen te redden.

Het boek speelt zich voornamelijk af binnen de beperkte ruimte van de auto, maar door het opvoeren van nieuwe personages en een steeds surrealistischer decor stevent het verhaal af op iets dat groter is dan je in eerste instantie zou verwachten.