Ontdek de vele mogelijkheden van Sonos Radio

Luister naar Sonos Radio

We luisteren dit jaar meer radio dan ooit. Een goed moment om je kennis te laten maken met Sonos Radio en de zeer diverse content die daarbij wordt aangeboden. Sinds deze week heeft Sonos Radio zelfs een Nederlandse zender.

Sinds april van dit jaar biedt Sonos eigen radiozenders aan en met regelmaat komen er nieuwe themazenders bij. Leuk is dat er nu ook een Nederlandse zender is geïntroduceerd die is gecureerd door radio-DJ Sander de Heer. Zijn zender heet Radio à Gogo en het is echt zo’n zender die je achteloos de hele dag aan laat staan. De muziek die je hoort is een fijne mix van tracks uit de afgelopen 5 decennia in diverse genres.

Tijdens het luisteren naar Radio à Gogo merk je echt dat de zender met liefde is samengesteld door een mens en niet is gemaakt door een algoritme. Hierdoor is het aanbod regelmatig verrassend en altijd fijn om naar te luisteren. Het is dus echt alsof je naar een goede radiozender zit te luisteren, maar dan zonder het geklets tussendoor. Als je Radio à Gogo in een hokje moet stoppen, dan kom je muzikaal gezien uit bij een mix van Radio 2 en Sublime FM. Niet geheel toevallig zijn dat ook zenders waar Sander de Heer voor heeft gewerkt.

Sonos Radio HD

Radio à Gogo is dus een fijne muzikale allemansvriend, waar ook ik als zelfbenoemd muzieksnob prima uren naar kan luisteren. Heel af en toe kwam er een nummer voorbij dat ik iets minder vond en had willen skippen, maar dat is nu nog niet mogelijk voor Nederlandse gebruikers van Sonos Radio. In de VS en het VK behoort dat wel tot de mogelijkheden, want daar heeft Sonos een betaalde HD-versie uitgerold. Via Sonos Radio HD luister je in hoge kwaliteit (16-bits/44,1 kHz FLAC) naar muziek en kun je nummers skippen en herhalen. In 2021 is deze dienst ook in Nederland af te nemen.

Als je verder kijkt naar het aanbod van Sonos Radio dan zijn er nog een heleboel andere zenders die erg interessant zijn. Naast voor de hand liggende zenders in diverse populaire genres en de twee zenders die nu al kerstmuziek brengen, zijn vooral de persoonlijk gecureerde zenders erg goed. Mijn favorieten zijn de zenders die zijn samengesteld door Thom Yorke, Brittany Howard en Ludwig Göransson. Muzikanten die ik hoog heb zitten en die blijken te beschikken over een goede smaak. Bij Sonos Radio HD komt daar overigens nog een eigen zender van Dolly Parton bij.

Breedte en diepte

Zo hoorde ik bij het station van Göransson gisterenavond achtereenvolgens het Berliner Philharmoniker met Herbert von Karajan die een stuk van Gustav Holst uitvoerden, de experimentele Zweedse band Fläskkvartetten en Let it Happen van Tame Impala. Voor mij een zeer geslaagde combinatie die me hongerig maakte naar meer. Een aanbod dat zo sterk en eclectisch is, kom ik zelden tot nooit tegen op de reguliere radio en in playlists op streamingdiensten. Mocht het voor jou persoonlijk wat minder de breedte en diepte in hoeven, dan zijn daarvoor ook genoeg zenders te vinden binnen Sonos Radio, waaronder dus de eerder genoemde Radio à Gogo. Ook heel interessant is de mogelijkheid om via Sonos Radio reguliere radiozenders te luisteren. Er is een aanbod van 60.000 lokale en wereldwijde stations. Naast de bekende nationale zenders kun je ook op zoek naar obscure pareltjes uit vrijwel ieder land ter wereld.

Om Sonos Radio te luisteren heb je natuurlijk wel luidsprekers van Sonos nodig. Deze komen in verschillende formaten die ieder een eigen doel hebben. In mijn woonkamer heb ik een combinatie van een Playbar en twee luidsprekers. Deze dienen vooral als fijne surroundset voor films, televisie en games, maar zijn ook geschikt om radio mee te luisteren. Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de Sonos One SL die op de keukentafel (een favoriete werkplek in huis) staat. De One SL geeft ondanks het compacte formaat een krachtig en helder geluid. Perfect om je Sonos-collectie mee te laten beginnen. Koop je een tweede exemplaar, dan kun je ze via de Sonos-app heel eenvoudig als stereopaar instellen.

Luister naar Sonos Radio