Bijna 10 jaar na het laatste deel van de Lord of The Rings-trilogie kunnen we eindelijk weer genieten van Peter Jacksons visuele vertaling van het werk van Tolkien. Dit keer wederom in de vorm van een trilogie. The Hobbit: An Unexpected Journey is daarvan het eerste deel en deze zet meteen goed de toon.
Waar bij Lord of the Rings de boeken nog aardig werden gevolgd, heeft Jackson dit principe overboord gegooid bij The Hobbit. Het origineel is immers maar een dun boekje. Gelukkig heeft Tolkien nog meer geschreven over Midden-Aarde (de streek en de tijd waarin de verhalen zich afspelen) en een deel van die verhalen zijn door de scriptschrijvers verwerkt in de film. Zo kan het dat deel 1 van deze nieuwe trilogie al weer bijna 3 uur duurt en er dan nog 2 delen moeten volgen. Deze film heeft, zoals je wel kunt verwachten een open einde.
Enorme goudmijn
Maar in het gedeelte van het verhaal dat je wel te zien krijgt speelt zich al behoorlijk wat af. Het begint met een proloog over de berg Erebor. In deze berg woont een dwergenvolk. Doordat de berg ligt op een enorme goudmijn zijn de dwergen schatrijk. Peter Jackson pakt meteen uit met het in beeld brengen van de wereld binnenin de berg. De camera zwenkt van zaal tot zaal en van mijnschacht tot de troon van de koning. Dit alles in 3D en 48fps.
Dat laatste zal ik even uitleggen: een film bestaat uit losse beelden die je heel snel achter elkaar ziet. Het menselijk oog en brein kan er eigenlijk niet zoveel afzonderlijk bewerken en plakt die beelden automatisch aan elkaar tot een vloeiend beeld. Normaal gesproken heeft een film 25 frames per seconde (fps). Peter Jackson besloot dat aantal op te schroeven tot 48. Zijn argument was dat er dan meer ruimte is voor detail en scherpte. Critici vinden echter dat de beelden er daardoor nep uit gaan zien. Ik sluit me bij deze kritiek aan. Peter Jackson is hierin even te ver doorgeschoten. Bij de spectaculaire actiescènes in The Hobbit heb je inderdaad soms het idee dat er iets niet klopt. Toen ik na afloop las over 48fps wist ik waardoor het kwam. Gelukkig is dit maar een klein smetje op de film.
Verder met het verhaal, want die rijkdom van die dwergen trekt natuurlijk vroeg of laat fout volk aan. In dit geval is dat de draak Smaug. Hij verwoest het rijk Erebor en vestigt zich in de berg. In het kielzog van Smaug geeft een troep Orc’s de dwergen de genadeklap. Dit alles onder het toeziend oog van een leger elfen die niet ingrijpt. Je begrijpt dat dat oud zeer later in de film/trilogie weer opduikt.
Liedjes
Het verhaal begint vele jaren later als het rustige leventje van de hobbit Bilbo Balins (een voortreffelijke rol van Martin Freeman) op zijn kop komt te staan door een bezoek van de tovenaar Gandalf (nog steeds Ian McKellen). Al snel duiken er ook 13 dwergen op. Allemaal nemen ze (ongevraagd) intrek in het huis van Bilbo. Nadat ze alles op hebben gegeten en uitgebreid liedjes hebben gezongen (het tempo van de film ligt in dit deel heel erg laag) gaan de heren op pad. Naar Erebor, om de draak te verslaan en het dwergenrijk opnieuw te stichten. Gandalf vraagt Bilbo om ook mee te gaan. Die laatste zinnen vatten in het kort samen waar de trilogie over zal gaan.
De film gaat dan vooral over hoe het gezelschap probeert de berg te bereiken. Je begrijpt dat de actie vooral gaat zitten in alle wezens die ze onderweg ontmoeten. Aan het begin neemt Peter Jackson de vrijheid om daar nog wat bezoekjes en personages aan toe te voegen, maar al snel komen figuren die ik uit het boek ken aan bod. Je ziet enge Orc’s, domme trollen en talrijke Aardmannen met hun vadsige koning. De belangrijkste ontmoeting is natuurlijk die tussen Bilbo en Gollem. Lezers van het boek weten immers dat in De Hobbit Bilbo in het bezit komt van De Ring.
Techniek
Bij Gollem is ook goed te zien dat de techniek de laatste 10 jaar niet heeft stilgestaan. Ik heb er even een oude dvd bij gepakt om de bevestiging te krijgen dat Gollem nu echt akelig realistisch is geworden. Als je eenmaal bij deze passage in de film bent aangekomen zit je ook op het punt dat je helemaal om bent. Als na de finale de film is afgelopen ben je meteen hongerig na het volgende deel en zit je vol met vragen. Welke personages krijgen een extra rol (dit keer was dat bijvoorbeeld de tovenaar Radagast) en hoe zal alles er uit zien in de volgende delen?
Of Peter Jackson The Lord of the Rings weet te overtreffen kan ik pas zeggen nadat ik alle delen van The Hobbit heb gezien, maar ik weet wel dat hij bij het maken van deel 1 daar heel erg zijn best voor heeft gedaan. Soms een beetje te veel zijn best, maar wie weet kan ik hem dat volgend jaar vergeven.