Muziektips voor het weekend (deel 39)

Four TetElke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer doen we het vanwege kerstmis net even anders dan op een reguliere vrijdag. Desondanks hebben we nog genoeg mooie muziek om komend weekend mee te vullen.

Four Tet

De eigenwijze Kieran Hebden trekt zich weinig aan van feestdagen en brengt onder zijn artiestennaam Four Tet gewoon twee nieuwe albums uit op Eerste Kerstdag. Twee prima albums mogen we wel zeggen. Parallels is te vinden bij alle streamingdiensten. Voor het album 871 zul je een bezoek aan Bandcamp moeten brengen. Dat is trouwens sowieso de plek waar je moet zijn als je je favoriete muzikanten financieel wil steunen in deze barre tijden, want van alle plekken waar je online muziek kunt luisteren, zijn zij het eerlijkst voor de artiesten.

Hoe slecht is jouw muzieksmaak?

slechte smaak

Regelmatige gebruikers van Spotify kunnen hun muzieksmaak laten keuren door kunstmatige intelligentie. De website Pudding heeft een tool gemaakt die jouw Spotify-account checkt om vervolgens jouw smaak op heerlijk ironische wijze af te zeiken. Zo kreeg ik de vraag of ik mentaal wel in orde was, omdat ik de laatste tijd veel naar Bill Callahan luister. Durf jij de confrontatie aan?

Peter Jackson en The Beatles

Regisseur Peter Jackson is bezig met een documentaire over The Beatles voor Disney+. De bedoeling was dat de film deze zomer al uit zou komen, maar vanwege COVID-19 is er een flinke vertraging ontstaan. In een korte video op YouTube geeft Jackson een update. Interessant aan de video is dat het gaat over een periode waarvan de meeste mensen denken dat de Beatles uit elkaar waren gegroeid en de vriendschap bekoeld, maar dat de beelden iets heel anders laten zien.

Get Back van Peter Jackson is zomer 2021 te zien in de bioscoop en op Disney+.

Mac DeMarco

Natuurlijk hebben we ook wat kerstmuziek om met je te delen. Bijvoorbeeld Mac DeMarco die een ingetogen kerstklassieker laat horen. De video is lekker low budget met DeMarco die playbackt naast een opblaasbare kerstman.

Christmas at the Windmill

christmas at the windmill

Voor iedereen die in deze donkere dagen behoefte heeft aan live muziek is er dinsdagavond (de 29ste) Christmas at the Windmill. Deze avond is georganiseerd door poppodium Windmill Brixton in Londen. Deze zaal staat bekend vanwege hun neus voor nieuw talent. Via een stream kun je live genieten van muziek van onder andere black midi, Squid en Tiña. Kea Tempest komt langs om poëzie voor te dragen en ook La Roux verzorgt een gastoptreden. Voor een prijs vanaf 10 Pond ben je digitaal aanwezig.

Daft Punk

Normaal gesproken sluiten we af met een selectie van nieuwe albums. Alleen is deze week het aanbod erg mager. Naast de uitstekende album van Four Tet kwamen we niet echt iets tegen dat echt de moeite waard was. Behalve dan deze release van Daft Punk. Zij delen een uitgebreidere versie van hun soundtrack voor de film TRON:Legacy. Daarop staan 9 nummers die voorheen beperkt zijn uitgebracht.

Playlists

Om je toch nog te voorzien van lekker veel muziek voor de komende dagen delen we als laatste wat afspeellijsten die de moeite waard zijn.

Zo maakte DJ Joost van Bellen met een paar vrienden een lijst voor iedereen die een hekel heeft aan kerst.

Deze lijst sluit daar mooi bij aan. Het is een selectie van kerstliedjes samengesteld door niemand minder dan Lux Interior van The Cramps.

De playlistmakers van Perfects hebben voor de dagen na kerst twee lijsten gemaakt die goed passen bij de donkere dagen, maar die niet direct verwijzen naar het kerstfeest zelf. Heerlijk om de laatste dagen van het jaar mee door te komen.