Eerder dit jaar liet ik de DreameBot D10 Plus mijn huis schoonmaken en werd “Wall-E” een gewaardeerd lid van de familie. Een verhuizing later werd mij gevraagd of ik zijn luxere broertje – de L10s Ultra – wilde adopteren. Wie ben ik om daar nee tegen te zeggen.
Flink basisstation
Het was even schrikken toen de doos van de L10s Ultra binnenkwam en prominent in mijn hal stond. Een gevaarte van jewelste dat zo zwaar is als dat je denkt dat het is. Dat komt met name door het basisstation dat een flink stuk groter is dan die van de D10 Plus. Dat is niet gek, want hij heeft naast de stofzuigerzak aan de voorzijde van het station, ook tanks voor het schone en vuile water. Het formaat betekent wel dat het vinden van een geschikte plek voor het basisstation een uitdaging kan zijn, want de handleiding geeft aan dat er ook flink wat ruimte om het station heen moet blijven. In de praktijk valt dit gelukkig mee, want met zijn vaste plekje in de hoek van de woonkamer heeft de stofzuiger geen moeite met zijn weg naar huis te vinden. De daadwerkelijke schoonmakers die rondrijden door je huis zijn wel identiek aan elkaar qua formaat.
Het aansluiten heeft een paar stappen extra door de dweilpads, de watertanks en het schoonmaakmiddel, maar eenmaal aangesloten zijn de eerste ervaringen hetzelfde. Je opent de Dreamehome-app, logt in met je account en voordat hij begint met daadwerkelijk schoonmaken, rijdt hij eerst een rondje om middels de LiDAR-scanner de verdieping in kaart te brengen. Alle obstakels worden daarbij meteen gemarkeerd, waarna je via de app kan aangeven of deze genegeerd moeten worden of ontweken.
De L10s Ultra is niet alleen in formaat fors, maar ook qua prijs. De adviesprijs is 999 euro (al gaat hij bij sommige webwinkels voor minder over de digitale toonbank) en omdat hij niet zakloos is, dien je rekening te houden met extra zakken en schoonmaakmiddel voor het dweilen die na verloop van tijd bijgekocht dienen te worden.
Slimmer schoonmaken
Over het stofzuigen van de L10s Ultra kan ik heel kort over zijn. Hier ben ik namelijk erg over te spreken en de laatste dingetjes die de D10 Plus liet liggen, ben ik bij de L10s Ultra nog niet tegengekomen. Niet heel gek ook als je nagaat dat hij een zuigkracht heeft van 5300pa. Het automatisch legen van de unit in het basisstation gaat gepaard met een paar seconden lawaai als hij zichzelf leegzuigt, maar daar blijft het bij.
De L10s Ultra is net als zijn kleinere broertje niet alleen een stofzuiger, maar ook een dweil. Echter als ik de D10 Plus wilde laten dweilen, moest ik eerst de dweil-accessoire vullen met water, hem vastklikken aan de stofzuiger en achteraf schoonmaken. Een kleine moeite uiteraard, maar de L10s Ultra pakt dit een stuk handiger aan. De twee dweilpads zitten altijd vast aan de stofzuiger en het moment dat je via de app aangeeft dat er gedweild moet worden, bevochtigt hij ze voordat hij zijn ronde doet in het basisstation en voegt hij automatisch het meegeleverde schoonmaakmiddel toe. Wat de L10s Ultra zo slim maakt, is dat hij tijdens het schoonmaken detecteert over wat voor type ondergrond hij rijdt en past zich hierop aan. Komt hij tapijt tegen (in mijn huis bijvoorbeeld de deurmat), dan tilt hij zelf de dweilen op en laat ze weer zakken als hij terug op het laminaat komt.
In tegenstelling tot de D10 Plus is het dweilen van de L10s Ultra ook daadwerkelijk dweilen. De pads draaien rond waardoor het niet simpelweg een natte doek is die over de grond gaat. Daarnaast weet hij wanneer hij tussentijds de pads weer even moet natmaken.
Hier is tegelijkertijd dan ook meteen een minpunt; als je hem op een andere verdieping wil laten dweilen dan waar het basisstation staat riskeer je dat hij van de trap naar beneden kan kletteren. Nu heb ik het geluk dat ik alleen maar tapijt op de bovenliggende verdiepingen heb liggen, dus ik heb dit risico niet hoeven nemen tijdens het testen.
Eenmaal aan het einde van de rit, maakt hij zelf de dweilpads schoon in het basisstation en droogt hij ze vervolgens. Dit drogen is in tegenstelling tot het legen van de stofzak wél geruisloos waardoor je er geen last van hebt. Wil je ze voor de zekerheid toch in de wasmachine gooien na een aantal keer is dat ook mogelijk.
Meekijken via de app
Bediening van de L10s Ultra kan zowel via de Xiaomi Home app wat handig is als je al meerdere Xiaomi smart home apparaten hebt, of de eigen Dreamehome app. Gezien de Dreame stofzuigers de enige zijn die ik heb, koos ik zelf al snel voor de Dreamehome app. Dit ook omdat je via de Dreame app de mogelijkheid hebt om de stofzuiger zelf te besturen en om via de camera mee te kijken. Handig als je van huis bent en huisdieren hebt die je in de gaten wilt houden, of om het thuisfront voor de grap eens de schrik van hun leven te geven als je zelf op werk bent. Ben ik echt zo flauw dat ik dit heb gedaan? Natuurlijk!
Via de app kan je gemakkelijk aangeven welke kamer of gebied daarvan schoongemaakt moet worden en op wat voor manier. Denk bijvoorbeeld aan licht vegen en grondig dweilen of juist andersom. Na het avondeten teken ik bijvoorbeeld een zone rondom de eetkamertafel waar een half uur geleden nog een slagveld met drie energieke kids plaats heeft gevonden.
Nu mijn kinderen wat ouder zijn en vaker op hun kamers spelen, heb ik er ook voor gekozen om de L10s op de bovenverdieping schoon te laten maken. Net als de hoofdverdieping, dient hier ook eerst een plattegrond gemaakt te worden. Tijdens het scannen van de bovenverdieping kon ik het niet laten om eerst via de app en daarna toch in person stiekem te kijken om in de gaten te houden of hij zichzelf niet van de trap zou werpen. Het is toch een klein fortuin wat dan van de trap zou stuiteren. De keren dat hij bij de rand van het trapgat aankwam wist hij zichzelf tegen te houden en (voor mijn gevoel iets té) strak langs de rand te rijden. Eenmaal alles gescand, zette hij zichzelf netjes uit op het punt waar ik hem had aangezet. Zekere voor het onzekere heb ik via de app – nadat ik de hal die tijdens het scannen als twee aparte kamers waren gedetecteerd had samengevoegd – een no-go zone geplaatst op het trapgat. Hoewel de app een duidelijke waarschuwing geeft dat een no-go zone geen 100% garantie biedt voor gevaarlijke gebieden, is de Dreame L10s Ultra vooralsnog nog niet ondersteboven beneden aangetroffen.
Conclusie
Het feit dat ik zelf een enorme hekel heb aan dweilen zorgt ervoor dat de Dreame L10s Ultra een grotere aanwinst is voor mijn huishouden dan dat de D10 Plus al was. Dat hij dusdanig dweilt dat ik niet eerst hoef te wachten tot alles is opgedroogd, zorgt ervoor dat hij ook vaker aanstaat dan zijn voorganger. Het is een flink bedrag om neer te leggen en je zou er slim aan doen om van tevoren goed te kijken je genoeg ruimte hebt voor het basisstation. Is hij eenmaal begonnen met schoonmaken, dan ben je die zorgen net zo snel vergeten als dat het stof is opgezogen.