Muziektips voor het weekend (deel 201)

MGMT
MGMT. Foto: Jonah Freeman

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren en te kijken deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: MGMT

Moet een band altijd de muziek blijven maken die het grote publiek van ze verwacht? De heren van MGMT scoorden in 2007 en 2008 heerlijke (dansvloer)hits met nummers als Kids, Time to Pretend en Electric Feel. Liedjes die nu nog steeds populair zijn en het goed doen op feestjes. De band had ervoor kunnen kiezen om dit soort nummers te blijven maken in de hoop nog een paar van die hits te pakken, maar besloot een eigen koers te varen. Zodoende is de muziek die op het nieuwe album Loss of Life staat amper te vergelijken met die bekende nummers. Vergelijkingen zoeken loopt alleen maar uit op teleurstellingen.

Het is beter om met een frisse en objectieve blik naar de muziek te luisteren, want dan ontdek je dat wat MGMT in 2024 laat horen wel degelijk interessant is. De elektronica speelt nog steeds een rol, maar de liedjes lijken veel meer te verwijzen naar de klassieke pop uit de jaren ’70. Je zou clichématig kunnen zeggen dat MGMT een volwassen band is geworden. En daar is helemaal niks mis mee.

Free Nationals

De Free Nationals werden vooral beroemd als begeleidingsband van Anderson .Paak, maar kunnen ook prima op eigen benen staan. Al krijgen ze bij hun nieuwe single wel hulp van hun oud-werkgever en diens vriend A$AP Rocky.

Adrianne Lenker

In haar nieuwe video geeft Adrianne Lenker ons een intiem kijkje in haar persoonlijke leven. De beelden passen perfect bij de intieme sfeer van het liedje zelf.

Marika Hackman

Artiesten die hun favoriete covers spelen, daar levert vaak iets moois op. Bijvoorbeeld Marika Hackman die een liedje van boygenius doet.

Sophie Ellis-Bextor

Sophie Ellis-Bextor geniet overduidelijk van alle nieuwe aandacht. In de studio van BBC Radio laat ze horen dat ze nog steeds barst van het talent. Kijk en luister maar eens hoe goed ze een liedje van The Last Dinner Party in de vingers heeft.

Nieuwe albums

Nadine Shah

Donkere tijden voor een artiest kan in veel gevallen prachtige muziek opleveren. Het nieuwe album van Nadine Shah valt zeker in die categorie. Op briljante wijze weet ze een heftige periode in haar leven om te zetten in een zeer sterk album. Voor de liefhebbers van de donkere kant van bijvoorbeeld PJ Harvey.

Erika de Casier

Een van de spannendste namen in de hedendaagse R&B is overduidelijk die van Erika de Casier. Met dit nieuwe album zet ze een grote stap richting de eredivisie van de popmuziek, zonder artistieke concessies te doen.