Vermouth maakt een comeback deze zomer

Vermouth van Belsazar

Vermouth bestaat al sinds de 18e eeuw en is sinds die tijd vele malen in en uit de mode geweest. Deze zomer is vermouth, mede dankzij de populariteit van gin weer helemaal in. Ook het feit dat we steeds meer craft beer zijn gaan drinken speelt een rol.

Vermouth (ook wel geschreven als vermout of vermut) is wijn dat is versterkt met kruiden. Ieder merk heeft zo’n zijn eigen recept, maar een belangrijk ingrediënt is absintalsem. Dit plantje geeft een kenmerkende (subtiel) bittere smaak aan Vermouth. Bitter is een smaak die we steeds meer zijn gaan waarderen. Denk maar aan de vele IPA’s die nu op de markt zijn.

Net als wijn komt Vermouth ook in verschillende varianten. De belangrijkste zijn wit, rood en droog, maar er zijn ook merken die een rosé in het assortiment hebben, zoals het Duitse Belsazar. Zij maken een van de beste vermouths die momenteel te koop zijn.

Mixen met tonic

Vermouth is op vele manieren te drinken en leent zich uitstekend voor een mix of een cocktail. Een simpele en frisse manier is mixen met tonic (natuurlijk wel een goede van bijvoorbeeld Fevertree of Thomas Henry). Vul het glas met ijs en voeg citroen-, sinaasappel- of grapefruitschil toe als garnering en je hebt een mooi bitterzoet drankje. Doordat vermouth een lager alcoholpercentage heeft dan bijvoorbeeld gin is het perfect voor op een terras.

Een klassieke cocktail die ook zeker eens moet proberen is de martini. Hiervoor mix je droge witte vermouth met gin. Met de rosé van Belsazar kun je een pink martini maken. Met vermouth, gin en campari kun je ook een heerlijke negroni maken. En met rode vermouth, campari en soda maak je een americano. Al deze lekkere drankjes zijn een goede reden om een fles Vermouth in huis te halen.

Vermouth van Belsazar is te koop bij de betere slijter en in goede horecazaken als Door 74, Venster 33, Ron’s Gastrobar, Bos & Lobster, Le Garage, Herengracht en Vesper.

Vermouth van Belsazar

Vermouth van Belsazar