Review: DreameBot D10 Plus

DreameBot D10 Plus Review

Niemand houdt van stofzuigen en het is dan ook fijn dat er tegenwoordig robotstofzuigers zijn die het werk voor ons doen. Ze komen in verschillende vormen, van verschillende merken, waarvan we er al een aantal op de site hebben behandeld, maar vandaag is de DreameBot D10 Plus aan de beurt.

Ruime stofzak en batterij

Na een aantal weken intensief gebruiken is ‘Wall-E’ inmiddels volledig ingeburgerd bij ons in huis (en wordt hij iedere ochtend begroet door mijn drie zoontjes). Iedere avond na het eten is het tegenwoordig de routine dat de stoelen op de tafels gaan, zodat ‘Wall-E’ kan gaan schoonmaken terwijl de jongens naar bed gaan. Eenmaal beneden zit hij weer netjes en geleegd in zijn basisstation om zijn ruime batterij van 5200mAH op te laden.

Dat basisstation is een flinke jongen en hoeveel de instructies aangeven dat hij aan alle kanten een meter ruimte nodig heeft, bleek dit in de praktijk niet het geval te zijn. Zolang hij maar genoeg ruimte heeft om weg te rijden en de weg weer terug te vinden lijkt het genoeg te zijn. De D10 Plus is een robotstofzuiger die zichzelf na iedere beurt leegt in het basisstation en de zak heeft ruimte voor 2.5 liter. Deze heb ik nog altijd niet hoeven legen, maar ik heb in mijn huis – naast drie rommelige kids – dan ook geen huisdieren. Ik ga ervan uit dat als je die wel hebt (en hij ook dierenharen meezuigt) hij wat sneller vol zal raken.

Nauwkeurige plattegrond

Wanneer je de D10 Plus hebt aangesloten zal hij tijdens zijn eerste sessie met de LIDAR-scanner bovenop, een plattegrond maken van de ruimtes waar hij rondrijdt. Terug in zijn station zie je via de app direct waar hij is geweest, kan je zo zien waar bijvoorbeeld je tafels en stoelen staan, en weet hij zelfs individuele kamers te identificeren. Drempels en zelfs tapijt waren in mijn huis geen probleem en al helemaal niet met de zuigkracht op zijn max.

Een van de nadelen echter – die je wel ziet bij de concurrentie – is dat hij niet de optie heeft om meerdere schoonmaakrondes achter elkaar te doen. Als hij zijn rondje heeft gedaan, gaat hij terug naar het basisstation en moet je hem zelf weer starten. Dit resulteerde toch in hier en daar nog wat kruimels op de vloer die hij in zijn eerste ronde opzij had geduwd met de borstels. Makkelijk op te lossen door twee schoonmaakprogramma’s achter elkaar in te stellen, maar het had mooier geweest als dit standaard al kon.

Naast dat de D10 Plus een stofzuiger is, heeft hij ook een mogelijkheid tot het dweilen van de vloer. Hiervoor klik vul je een meegeleverd waterreservoir, dat je vervolgens gemakkelijk aan de D10 Plus bevestigd. Via de app selecteer je het dweilprogramma in plaats van het stofzuigprogramma (of allebei tegelijkertijd) en je bent klaar. Ga er niet van uit dat je het hele huis meerdere keren kan dweilen, want met een inhoud van 145ml is de watertank niet bijzonder groot. Schoonmaakmiddel kan ook niet gebruikt worden, dus het blijft puur bij een simpele waterbeurt.

Handige app

Ik heb hem al een aantal keer genoemd en laten we eerlijk zijn; een modern apparaat is geen modern apparaat als het niet een smartphone-app heeft. Dat is bij de D10 Plus niet anders en vrijwel de gehele bediening van de stofzuiger gaat via de app. Het selecteren van welke kamer er schoongemaakt dient te worden, het instellen van de schoonmaaktijden, de zuigkracht en de hoeveelheid water, maar denk bijvoorbeeld ook aan een kinderslot waardoor de knoppen op de stofzuiger zelf niet werken. Enorm handig met nieuwsgierige kleine kinderen in huis. Dient er een specifiek gedeelte van een kamer schoongemaakt te worden, of juist niet? Dan is dit ook in te stellen voordat hij aan de bak gaat.

Terwijl de D10 Plus bezig is kan je precies zien waar hij rondrijdt, welk traject hij heeft afgelegd en als hij klaar is krijg je een pushnotificatie op je telefoon of een alarmmelding als hij ergens is vastgelopen. Nadien kan je ook precies zien hoeveel uur de borstels en zak nog gebruikt kan worden waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie

De enkele nadelen die de DreameBot D10 Plus heeft wegen niet op tegen wat hij goed doet en de aanschafprijs die lager is dan zijn concurrenten. Door onder andere de dweilfunctie, een batterijduur waar je u tegen zegt, een intelligente app en het feit dat zelfs tapijt geen probleem is, is de DreameBot D10 Plus een uitermate goede robotstofzuiger voor het hele huis.

Marc de Haas

robotstofzuiger