Review: OnePlus Nord

Oneplus Nord

Na enkele weken de OnePlus Nord als dagelijkse telefoon te hebben gebruikt, ben ik onder de indruk wat de Chinese voormalig underdog te bieden heeft. Er zijn zeker kanttekeningen, maar voor zijn prijs biedt de OnePlus Nord zoveel dat het een gemakkelijk aan te raden toestel is voor het middensegment.

In mijn preview ging ik al uitgebreid in op de specificaties en features van de OnePlus Nord, dus wil ik in dit eindoordeel me echt richten op hoe de Nord in het dagelijks leven is. Allereerst is de bouwkwaliteit top notch; niet alleen ziet het toestel er premium uit met de Gorilla Glass achterkant en heldere blauwe kleur (in het geval van mijn Blue Marble-uitvoering, Onyx Grey is ook verkrijgbaar) en volledig voorkant-vullend AMOLED-scherm. De omlijsting van de Nord is van plastic met een glimmende afwerking wat minder resistent is voor deukjes en krassen dan metaal, maar het oogt zeker fraai. Wat de Nord in het dagelijks gebruik premium maakt is hoe deze in de hand ligt. Het toestel is net wat smaller dan zijn grote broers en heeft een prettig gewicht, wat betere controle over het toestel geeft. De achterkant is glad, maar voelt gek genoeg toch nog best grippy, waardoor hij niet gemakkelijk uit de hand glijdt en voelt over het algemeen erg prettig aan.

Slimme offers

De onderdelen waarop gesneden is om de prijs tot onder €400 te krijgen, doen het allemaal uitstekend en slechts zelden merkte ik echt op in te leveren. Te beginnen met de processor waar voor de 765G is gekozen in tegenstelling tot de 800-reeks van de high end modellen. Voor het meeste dagelijkse gebruik en zelfs gamen, merk je nauwelijks met een zwakkere processor te maken te hebben. Het lukte prima om rondes Fortnite en Call of Duty Mobile te spelen met goede framerates, al merk je wel dat hier wat gedrukt wordt in de visuele details. Daarnaast merk je vertragingen bij de zwaardere toepassingen, zoals het openen van de camera – wat aanzienlijk langer duurt in vergelijking met de OnePlus 8 Pro bijvoorbeeld. Scrollen door Twitter of Reddit verloopt hoe dan ook soepel door het 90Hz display, al bemerkte ik hier ook wel eens een kleine hapering. Dit zijn echter zaken die mij als reviewer opvallen, waar de gemiddelde consument die een toestel uit het middensegment oppikt dit waarschijnlijk voor lief neemt.

Camera’s zijn goed, niet fantastisch

Wat OnePlus groots aankondigde en in de marketing benadrukt zijn de camera’s, waar voor een setup van wel zes stuks is gekozen. De kwaliteit hiervan is goed, maar nergens echt fantastisch te noemen. Aan de achterzijde vinden we dezelfde hoofdsensor 48 MP camera als op de 8, al merkte ik dat foto’s genomen op de OnePlus 8 vele malen beter uit de verf komen. Toch zijn de kleuren mooi en zeker met goed licht kan de OnePlus Nord erg goede foto’s maken. Je verliest weliswaar detail wanneer je inzoomt, maar over het algemeen zijn de foto’s van de hoofdcamera goed. In schemer vallen deze echter wel een beetje uiteen en wordt alles al snel erg korrelig – hoe hard de software ook zijn best doet om dit te compenseren.

De 16 MP-groothoeklens die we daaronder vinden levert ook goede foto’s onder een onderscheidende hoek, met de bekende vertekening aan de randen. Je merkt wel dat je naar een andere lens schakelt in de kwaliteit, scherpte en kleurintensiteit, maar de foto’s zijn nog steeds goed genoeg. Met de diepte sensor voor portretten merkte ik veel dat het of te lang duurde om de juiste foto te nemen of om het helemaal scherp te krijgen. Van veraf lijkt het prima, maar een deel van mijn foto’s eindigde met haar dat overliep in gezichten – al helemaal in het donker. Ook hier geldt dat het met een vaste hand en goed licht echter wel het gewenste resultaat oplevert.

De 2MP macrolens is eigenlijk verwaarloosbaar, gezien het enorm lage aantal pixels. Dit kan niet voldoende scherpte geven om echt mooie macrofotografie neer te zetten en voelt daarmee niet als een hele sterke toevoeging. Al dit zijn zaken die iemand die de nadruk op fotografie legt zal afschrikken, maar de gemiddelde consument die foto’s wil maken door de dag heen kan hier uitstekend mee uit de voeten. Zijn foto’s echter een belangrijk onderdeel van je keuze voor een telefoon, dan kun je beter naar de Pixel 3A of iPhone SE kijken.

Prachtig scherm en stevige accu

Ere wie ere toekomt, de twee camera’s aan de voorzijde van de telefoon heb ik hoog zitten en maken mooie selfies, waarbij vooral ook de groothoeklens hier onderscheidend is. De plaatsing ervan in de linkerbovenhoek heeft niet mijn voorkeur, hetzelfde als bij de OnePlus 8 en Pro, maar effectief is het zeker. Wel moet gezegd worden dat de onderbreking in het scherm minimaal is en de dubbele camera geeft het beeldvullende scherm wel een eigen karakter. Zoals ik al eerder aangaf ben ik hoe dan ook te spreken over dit 6,44 inch AMOLED display, wat ondanks de resolutie van ‘maar’ 1080p prachtig is om te zien. Weg zijn de aflopende randen, waardoor je nooit per ongeluk zaken indrukt of wegveegt, en in plaats daarvan vind je een sierlijke, dunne zwarte rand om het platte scherm. Aan de onderzijde bevindt zich de monospeaker, welke niet geweldig klinkt, USB-C poort en een SIM tray voor twee simkaarten.

Daarbij redde ik met redelijk flink gebruik (we leven vanuit huis, dus hebben veel tijd om aan onze telefoon te zitten) met gemak een hele dag op een batterij. De 4115 mAh accu leverde me effectief tussen de zes en zeven uur ‘scherm-aan-tijd’, al is de fast charger een uitkomst als het aankomt op snel even bijladen. Tien minuten aan de lader terwijl je met iets anders bezig bent zorgt voor een flinke bak aan extra stroom om te gebruiken. Het gemis van wireless charging is acceptabel gezien de prijs, evenals de ontbrekende officiële waterdichtheidscertificering.

Waar we het nooit over hebben

Iets wat lang niet in alle artikelen en video’s over de OnePlus Nord naar voren zal komen is de meer dan uitstekende bumper die bijgeleverd wordt. In mijn ogen is deze haast beter nog dan officiële cases die in mijn review kit! Doorgaans niet meer dan een vinkje om op de doos te krijgen zijn deze slappe omhulsels vaak niet de moeite om eruit te halen. OnePlus levert bij de Nord echter een stevige bumper met een fraai design met opstaande randen op de hoeken om valschade te verminderen en heeft een grippy texture achterzijde – exact waar je vingers zitten. Maar het grootste wapenfeit zit hem in de het flapje waarmee de USB-C connector van de OnePlus Nord afgedekt kan worden tegen stof. Stof in mijn USB-poorten is in een huis met katten, honden en kinderen altijd een uitdaging en wanneer ik deze niet handmatig schoonmaak, passen opladers op een gegeven moment zelfs niet meer. Met deze simpele oplossing voorkom je dat, terwijl het toestel nog steeds fijn vasthoudt, schade voorkomt en nog fraai oogt ook.

Conclusie

OnePlus Nord is veruit de beste in zijn prijsklasse al moeten er wat offers gemaakt worden om daar te komen. De camera’s zijn goed, maar nergens fantastisch. Het scherm is prachtig, maar 1080p al is de 90hz refreshrate vele malen belangrijker. De prestaties liggen uiteraard ook iets achter op zijn grote broers, maar voor de honderden euro’s die je bespaart is dit een klein offer om te maken. Het speelt nog steeds moderne games, je kunt nog steeds vloeiend scrollen alleen duren sommige zaken wat langer. Wel ben je met de 5G module direct klaar voor de toekomst. De batterij en het fast charging mechanisme zijn erg sterk, waardoor je gemakkelijk de dag doorkomt. Aan het einde van de dag is de OnePlus Nord een uitstekende telefoon voor zijn prijsklasse, je moet alleen geen oneerlijke verwachtingen hebben.

Sander Noordijk

One PLus Nord

Gemaakt met de OnePlus Nord
Foto gemaakt met de OnePlus Nord
Foto gemaakt met de OnePlus Nord