Review: OnePlus Watch

Review OnePlus Watch

Om een ecosysteem echt levend te maken, mag een smartwatch zeker niet ontbreken. OnePlus heeft naast de high end telefoons en prima ear buds dan nu ook de OnePlus Watch.

Het design van de OnePlus Watch is opvallend, niet zo zeer in de vormfactor (het oogt zelfs best veilig), maar met name in hoe groot het horloge is. Het apparaat komt in slechts één maat en dat is een best grote wijzerplaat, die zeker niet op de kleinste polsjes zal passen. Het maakt dan ook een minder sierlijk horloge dan de Galaxy Watch 3 van Samsung bijvoorbeeld. De rubberen band met aparte, maar erg functionele sluiting, toont ook aan dat sport het voornaamste doel van deze OnePlus Watch geweest is.

Niet zo smart

Draaiend op zijn eigen OS, lijken er niet vreselijk veel mogelijkheden schuil te gaan. Uiteraard zien we notificaties, waarbij je bij een trilling je arm op tilt en direct het bericht te zien krijgt. Helaas betreft dit alleen maar de tekst, waardoor een meegezonden afbeelding niet te zien is. Ook zijn er weinig opties om te reageren zonder dat je je telefoon er moet pakken. Voor bepaalde apps waaronder WhatsApp, maar gek genoeg niet de standaard berichtenfunctie van Android, zijn er vier standaard en niet aan te passen berichten om te antwoorden.

Metingen en kanttekeningen

Daarbij meet het uiteraard hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en je slaapgedrag. Dit laatste functioneert naar behoren met een beknopt overzicht van je lichte en diepe slaap op een nacht, plus hoe lang je wakker lag. Toch werkt het niet allemaal even goed, zoals ik merkte met het aantal stappen. Op een rustige kantoordag schoten mijn stappen wel eens ver over de 10.000 en ik kan zeggen dat ik zeker niet alle dagen zo actief ben. Daarbij geldt zoals voor alle andere smartwatches dat de laser moeite heeft met donkere, getatoeëerde oppervlakken. Hierdoor registreerde niets op mijn linker pols waar ik een nautical star heb staan en dus het horloge op mijn rechterpols moest dragen.

Gericht op de sporter

Uitgebreid zijn de fitness programma’s waar de OnePlus Watch mee komt, die je door verschillende activiteiten heen geleiden. Hoe dan ook lijkt de primaire functie van dit horloge op de sportende mens. Van vet verbranden, tot een uitgebreide wandeling met alle statistieken voelt dit het meest uitgebreide aspect van de OnePlus Watch. Het is mogelijk om 4 GB aan muziek of andere audio bestanden er op te plaatsen en direct af te spelen vanaf het horloge. Zo kun je sporten zonder een telefoon mee te hoeven slepen. Afspelen kan vanuit de prima ingebouwde speaker, maar beter is natuurlijk om je wireless ear buds direct te koppelen met de OnePlus Watch. Ook bellen kan prima net het horloge, direct vanaf je pols. Net als het bedienen van audio playback op je telefoon voor bijvoorbeeld via Youtube is vanaf de OnePlus Watch.

Waanzinnige levensduur

Het toestel kent een veertig tal watch faces, welke variëren van simpele digitale tot uitgebreide analoge wijzerplaten. Een mogelijkheid op dit aantal uit te breiden is er (op het moment) niet, al kon ik de mogelijkheid om je eigen foto’s te gebruiken waarderen. Met dat dit toestel dus weinig spannende dingen doet, komt dat met de keerzijde dat de batterijduur van de OnePlus Watch geweldig is. Een volle charge, wat kenmerkend snel gaat, kan het horloge zo’n twee weken mee en dit is geen marketingterm. Ik laadde het horloge één keer op in de vier weken dat ik hem gebruikte en dat is iets waar de OnePlus de concurrent ver achter zich laat. Wel jammer is dat je een specifieke pin lader hiervoor gebruikt en het niet via USB-C of draadloos mogelijk is.

Conclusie

De OnePlus Watch is misschien niet de meest slimme smartwatch, het heeft toch nog genoeg te bieden en met name de voor de sporter. Een beperkt aantal watchfaces, weinig interactiviteit direct vanaf het horloge en niet altijd even accurate metingen maken het niet de meest geavanceerde smartwatch die de markt rijk is. Het design is aanzienlijk, maar fraai en volledig waterbestendig. Keerzijde van mindere functionaliteit is een indrukwekkende batterijduur van zo’n twee weken, wat gemakkelijk de beste feature van dit horloge is. OnePlus zijn eerste poging tot de smartwatch wereld is ok, maar ik wacht met smart op hoe dit idee evolueert.

Sander Noordijk

Review OnePlus Watch