Tips voor het vernieuwen van je interieur

een nieuw interieur

Het is hartstikke leuk om af en toe je interieur een update te geven. Dat kan op heel veel manieren. We geven je een aantal tips voor het vernieuwen van je interieur.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel je wil veranderen en hoeveel budget daarvoor beschikbaar is. Wil je alles helemaal anders, dan is het wellicht slim om professioneel interieuradvies te vragen. In andere gevallen kun je ook best veel zelf doen. Bij een interieuradvies zijn ook allerlei opties. Je kunt kiezen voor een basisadvies, een uitgebreid advies, het samenwerken met een coach of alleen de puntje op de i laten verzorgen.

Wil je zelf aan de slag, dan is het slim om een kritisch te kijken naar de kamer of kamers die volgens jou aan verandering toe zijn. Je kunt natuurlijk je hele huis onder handen nemen, het juist kamer voor kamer te doen of slechts één kamer aan te pakken. De woonkamer is dan de meest voor de hand liggende keuze met de slaapkamer, badkamer, keuken en hal als volgende opties.

Klein budget

Eigenlijk verschilt de aanpak niet zo per kamer. Het kan alleen wel zo zijn dat je bij het vernieuwen van de badkamer of keuken meer investeringen moet doen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Met een klein budget is ook best wel veel mogelijk. Het is slim om in de kamer te kijken naar de zaken die echt aangepakt moeten worden en naar wat mag blijven. Kijk daarbij verder dan alleen de meubels, maar kijk ook naar de muren en de vloer.

Om een voorbeeld te geven: een nieuwe bekleding op de vloer of een nieuw vloerkleed kan al wonderen doen. Zeker als dit beduidend anders is dat wat er daarvoor lag. Hetzelfde gaat op voor de muren. Hier is veel mogelijk: andere verf of juist behang. De keuze is enorm en bovendien hoeft niet elke muur hetzelfde te zijn. Tot slot kun je ook investeren in kunst die je aan de muren kunt hangen. Dat kan ook met elk budget. Er zijn genoeg kunstenaars of illustrators die mooie prints verkopen voor slechts een paar tientjes.

Verplaatsen

Ook met meubels is van alles mogelijk. Zelfs met de meubels die je al hebt. Zet bijvoorbeeld de bank eens aan de andere kant van de kamer en pas de rest van het interieur daar op aan. Je hebt zo een totaal andere kamer zonder dat het je een cent hebt gekost. Zijn er toch meubels waar je vanaf wil, dan kun je natuurlijk het één en ander vervangen.

Tot slot zijn er de accessoires. Hiermee kun je zeker grote verschillen maken. Alleen al bijvoorbeeld door het vervangen van de kussens op de bank, een ander bijzettafeltje, een spiegel of lamp. Denk hierbij ook eens aan zaken die je al in huis hebt, maar die je zelf op kunt knappen door het bijvoorbeeld een andere kleur te geven. Voeg vervolgens nog wat mooie planten toe en je bent helemaal klaar.