Uniek breiwerk van de IJslandse Ýrúrarí

Breiwerk van Ýrúrarí
Foto’s: Ýrúrarí

Ontwerper Ýrúrarí stond in 2020 in de spotlights vanwege de coole maskers die ze had gebreid. Aangezien de rest van haar werk ook meer dan de moeite waard is, willen we graag een selectie ervan aan je laten zien.

Voor de IJslandse textielontwerper was 2020 een bijzonder jaar. De enorme aandacht die haar werk plots kreeg heeft er mede aan bijgedragen dat ze nu is genomineerd voor Icelandic Design Award. Het werk van Ýr Jóhannsdóttir (de echte naam van de ontwerper) laat zich omschrijven als oude of kapotte kleding die een nieuw leven krijgt door er gebreide accessoires aan toe te voegen.

Vaak zijn dat lichaamsdelen, waarbij vooral de mond met uitgestoken tong populair is, maar ook eten speelt een rol. Bijvoorbeeld de hotdog. Men zegt wel eens dat de lekkerste hotdogs ter wereld op IJsland te vinden zijn. Ook ontwierp Ýrúrarí een gebreide jurk voor de vrouwelijke rappers van Hljómsveitt.

Instructies

Het opvallende ontwerp met borsten, een navel en lichaamshaar was zo populair dat Ýrúrarí heel veel verzoeken kreeg om meer exemplaren te maken. In plaats daarvan deelde ze instructies om zelf zo’n jurk te kunnen maken. Inmiddels zijn ook internationale artiesten als Erykah Badu, Tierra Whack en Noel Fielding fan van het werk van Ýrúrarí.

De keuze om met tweedehandskleding te werken is overigens een heel praktische. Op deze manier kan ze sneller werken en hoeft ze zich alleen te focussen op de details. Tijdens haar verblijf in het Museum Of Design And Applied Art (net buiten Reykjavik) geeft ze workshops waarin iedereen kan leren om kleding in de stijl van Ýrúrarí te maken.

Breiwerk van Ýrúrarí

Breiwerk van Ýrúrarí
De serie Sweater Sauce is geïnspireerd op de populariteit van de hotdog in IJsland

Breiwerk van Ýrúrarí

Breiwerk van Ýrúrarí

Breiwerk van Ýrúrarí
Deze trui ontwierp Ýrúrarí voor rapduo Hljómsveitt

Breiwerk van Ýrúrarí

Breiwerk van Ýrúrarí
Ýrúrarí is momenteel designer in residence in het Icelandic Museum of Design and Applied Art in Garðabær

Bron: Dezeen