In december 1942 vond er onder leiding van natuurkundige Enrico Fermi de allereerste nuclaire kettingreactie plaats. Het begin van het atoomtijdperk. Nu, 75 jaar later, staat kunstenaar Cai Guo-Qiang op kleurrijke wijze stil bij dit experiment.
Door het werk van Fermi kon Amerika zich in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelen tot atoommacht en dwong het Japan op de knieën met het daaruit voortvloeiende wapengeweld. Een belangrijk omslagpunt in de moderne geschiedenis. De atoombommen stopten de oorlog, maar de directe gevolgen ervan waren desastreus. Ook de daarop volgende atoomwapenwedloop is een dubieuze ontwikkeling. Al zeggen sommige historici dat de afschrikwekkende wapens juist verdere oorlogen hebben voorkomen.
Ontploffing
Atoomwapens zijn dus al decennia lang onderwerp van stevige discussies. De Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang brengt zijn bijdrage in de vorm van een bijzondere explosie. Op de minuut af exact 75 jaar na de eerste proef van Enrico Fermi brengt hij op de campus van de universiteit van Chicago een explosief tot ontploffing.
Door deze explosie vormt zich een kenmerkende paddenstoelwolk in de lucht. Maar dan wel een heel erg mooie of misschien zelfs wel vrolijke. Deze 75 meter hoge wolk bestaat uit prachtige kleuren, waardoor het eerder iets wegheeft van een mooi vuurwerk dan van een verwijzing naar atoombommen. In een verklaring zegt de kunstenaar het volgende over dit werk: “Mensen hebben de macht en techniek om wapens te maken die gigantische schade aan kunnen richten. Gelukkig is er ook nog altijd iemand die deze technieken gebruikt om er iets moois mee te maken. Zolang dit het geval is heb ik mijn geloof in de mensheid nog niet verloren”.