Cai Guo-Qiang in het Bonnefantenmuseum

Cai Guo-Qiang
Detail van het schilderij Poppy Series: Hallucination No. 1. Buskruit op doek, 2015.
>

Cai Guo-Qiang is één van de spectaculairste kunstenaars van dit moment. Hij is vooral beroemd vanwege zijn geniale vuurwerkshows en installaties met opgezette dieren. Er is echter ook een andere kant van deze Chinese kunstenaar. Tot 1 mei kun je die kant ontdekken in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

In de tentoonstelling Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting kom je alles te weten over de kunstenaar die achter de spectaculaire werken schuilt. De aanleiding voor deze expositie was de uitreiking van de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA), de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. Mede hierdoor kan het relatief kleine museum toch zo’n grote naam uit de kunstwereld aan zich binden.

Luidruchtig spektakel

Normaal gesproken bestaan de samenwerkingen tussen Cai Guo-Qiang en een museum uit veel luidruchtig spektakel. Enorme explosies en vuurwerkshows zijn daarbij de grootste publiekstrekkers. In het Bonnefantenmuseum gaat het er een stuk rustiger aan toe, maar het is allemaal niet minder interessant. Sterker nog: Cai Guo-Qiang krijgt nu eindelijk de kans om te laten zien wie hij is.

De expositie begint met vroeg schilderwerk uit de periode dat Cai Guo-Qiang nog in China woonde. Je ziet in zijn eerste werken dat hij heel erg op zoek is naar een eigen stijl. Het oude werk is een zoektocht die langs klassieke kunstenaars als Vincent van Gogh loopt. Ook zie je werk van Cai Guo-Qiang’s vader die prachtige kalligrafie maakte en landschappen schilderde op lucifersdoosjes.

Het is de combinatie buskruit en schilderkunst die Cai Guo-Qiang uiteindelijk tot een groot kunstenaar zullen maken. In Maastricht kun je zowel mislukte experimenten uit de begintijd als recente werken bekijken. Beiden zijn op hun eigen manier even indrukwekkend.

Disneyland

Familie is heel erg belangrijk voor Cai Guo-Qiang. Ik noemde al het werk van zijn vader, maar je ziet ook later werk van deze man. Verder zijn er tekeningen van zijn dochters en kun je de eerste woorden zien van zijn grootmoeder die pas op haar 90ste leerde schrijven. Nooit eerder kon een museumbezoeker van zo dichtbij de mens achter de kunstenaar Cai Guo-Qiang bekijken. Eén van de hoogtepunten uit dit deel van de expositie is een voorstel voor een vuurwerkshow voor de opening van de Chinese Disneyland. Cai Guo-Qiang vond dat zijn dochter dit beter kon bedenken dan hijzelf, omdat zij nu eenmaal meer van Disney weet.

De combinatie van zeer persoonlijk werk en de spectaculaire doeken die zijn gemaakt met vuurwerk, maken dit een expositie die je zeker moet gaan bezoeken. Wees wel snel met je trip naar Maastricht, want je hebt nog maar tot 1 mei de tijd. Naast deze tentoonstelling moet je ook zeker de documentaire Sky Ladder op Netflix bekijken. Deze gaat over Cai Guo-Qiang’s plannen om een 500 meter hoge ladder van vuur te maken.

uit de serie 4 jaargetijden
Seasons of Life: Fall. Buskruit op doek, 2015.
Cai Guo-Qiang
Seasons of Life: Spring. Buskruit op doek, 2015.
Cai Guo-Qiang
Het laatste werk dat Cai Guo-Qiang maakte voordat hij vanuit China naar Japan verhuisde.
werk van Cai Ruiqin
Deze prachtige tijgers zijn geschilderd door de vader van Cai Guo-Qiang.