Justine Tjallinks toont een ongebruikelijke schoonheid

Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Silence ’16, Anne

In haar werk vestigt fotograaf Justine Tjallinks de aandacht op de niet-normatieve schoonheid. Tijdens de solo-expositie Past Present Future in Kahmann Gallery in Amsterdam valt er een mooie selectie van Tjallinks’ werk te bewonderen.

De rode draad in het werk is de getoonde diversiteit. Het laat zien dat het oké is om anders te zijn. Het ongebruikelijke wordt vaak genegeerd of afgekeurd door de maatschappij. Dat maakt het werk van Justine Tjallinks juist zo belangrijk en helemaal van deze tijd. Tjallinks streeft ernaar de uniekheid van het individu en de diversiteit van de menselijke schoonheid tot uiting te brengen.

Artistieke bijdrage

Tjallinks: “Ik overwoog al eerder een serie portretten te maken om meer waardering te genereren voor diversiteit in de fysieke vorm. Toen ik in 2018 begon met deze serie zag ik al dat de zichtbaarheid van diverse lichaamstypes en vormen van schoonheid de huidige esthetische standaard aan het veranderen was. Ik wilde een artistieke bijdrage leveren aan deze beweging.”

Bijzonder aan de portretten van Justine Tjallinks is dat het tegelijkertijd ook zelfportretten zijn. Vooral de blikken van de modellen zeggen veel over de fascinatie voor melancholie van de fotograaf. De gedempte kleuren en gebalanceerde composities zijn op hun beurt geïnspireerd door het werk van de grote meesters uit de Nederlandse schilderkunst.

Over de fotograaf

Justine Tjallinks (1984) won diverse internationale prestigieuze prijzen, waaronder de Photographer of the Year Award in 2019 van de Fine Art Photography Awards. Haar werk werd de afgelopen jaren regelmatig tentoongesteld, waaronder in het Nederlands Fotomuseum, Museum Hilversum en Photo Basel.

Ze heeft veel van haar fotografische inzichten te danken aan Alessia Glaviano, senior fotoredacteur van Vogue Italia. Ze leerden elkaar kennen nadat Tjallinks werk geselecteerd werd voor de groepstentoonstelling 45 Frames van fotografieplatform PhotoVogue. Sinds 2014 richt ze zich volledig op kunstzinnige portretfotografie.

Justine Tjallinks – Past Present Future
Van 9 april tot eind mei
Kahmann Gallery
Lindengracht 35, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur
Publiek kan via www.kahmanngallery.com een timeslot reserveren voor een bezoek.

Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Modern Times ’17, Androgyny
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Modern Times ’19, Grace
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Modern Times ’19, Noble
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Oscuro ’19
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Surfaces ’18, Trixie
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Cow Parsley ’21
Justine Tjallinks - Past Present Future
© Justine Tjallinks – Poppies ’21