adidas herdenkt de legendarische Terry Fox

adidas Marathon of Hope

Het is 40 jaar geleden dat Terry Fox zijn geweldige Marathon of Hope liep. Voor adidas is dit een mooie reden om speciale t-shirts en schoenen op de markt te brengen. De opbrengsten hiervan gaan naar het goede doel.

Op 12 april 1980 begon de toen 21-jarige Terry Fox aan een ambitieus project. Hij wilde elke dag een marathon lopen voor het goede doel. Op zich al een zeer knappe prestatie, maar in het geval van Fox extra bijzonder. Vanwege kanker was een van zijn benen zo’n 15 centimeter boven de knie geamputeerd.

In de periode rondom die operatie ontmoette Terry Fox in het ziekenhuis heel veel mensen met kanker, waaronder een hoop kinderen. Dit deed hem besluiten om geld in te gaan zamelen voor het onderzoek naar deze ziekte. Dat resulteerde dus in de indrukwekkende Marathon of Hope. Aan het begin waren het vooral lokale krantjes die over het project van Fox schreven, maar als snel groeide hij uit tot een nationale held.

143 dagen

Op 1 september 1980 moest hij stoppen met de Marathon of Hope. De kanker was zodanig uitgezaaid in zijn longen dat lopen niet meer verder ging. Hij had toen in totaal 143 dagen en 5373 kilometer gelopen. In totaal is met zijn actie ruim 24 miljoen dollar opgehaald. In juni 1981 stierf Terry Fox op 22-jarige leeftijd.

adidas raakte betrokken bij de Marathon of Hope toen Terry Fox het sportmerk een brief stuurde waarin hij vroeg om gesponsorde schoenen. adidas reageerde door 26 paar van de Orion te sturen, hun beste hardloopschoen op dat moment. Om Terry Fox te herdenken en zijn strijd tegen kanker voort te zetten komt adidas nu met een heruitgave van de Orion.

Naam

De klassieke sneaker van suede en nylon is uitgevoerd in de kleuren die Terry Fox ook droeg: blauw met witte strepen. Het grote verschil is dat de naam Orion op de schoen is vervangen door Terry Fox. Een ander verschil is dat op de inlegzool een logo met de Canadese vlag is te zien. Een ander mooi detail is het feit dat het papier in de schoenendoos een kopie van de brief van Fox aan adidas is.

Naast de schoen brengt adidas ook een t-shirt uit. Dit retro shirt toont op de voorkant een rennende Terry Fox en op de achterkant de indrukwekkende route die hij liep. Later dit jaren volgen nog 6 andere t-shirts en een speciale editie van de moderne hardloopschoen UltraBOOST DNA. Alle opbrengsten van de verkoop gaan naar de Terry Fox Foundation.

adidas Marathon of Hope

adidas Marathon of Hope

adidas Marathon of Hope