10.000 porseleinen vogels van Cai Guo-Qiang

10.000 vogels

In de National Gallery of Victoria in Melbourne is momenteel het beroemde Chinese terracotta-leger te bewonderen. Aan kunstenaar Cai Guo-Qiang is gevraagd om een bijpassend werk te maken.

Cai Guo-Qiang kennen vooral van de spectaculaire werken waarin hij vuurwerk gebruikt. Dit is net even anders, maar wel net zo bijzonder. Hij maakte namelijk 10.000 vogels van porselein die aan draden in een zaal van het museum hangen. Als je van een afstand kijkt, zie je dat de zwerm een specifieke vorm aanneemt.

Tombe

Deze is namelijk exact hetzelfde als een gekalligrafeerde afbeelding van Mount Li, de berg waar de tombe van China’s eerste keizer Qin Shi Huangdi en zijn leger van terracotta krijgers is ontdekt. Het werk Murmuration (Landscape) van Cai Guo-Qiang is hiermee dus een mooie verwijzing naar het daadwerkelijke leger verderop in het museum.

Overigens is er ook een link naar vuurwerk te vinden, want de vogels zijn zwart gekleurd met behulp van buskruit. Ook hangen er in andere zalen schilderijen die Cai met behulp van vuurwerk heeft gemaakt. De heel speciale dubbeltentoonstelling Terracotta Warriors and Cai Guo-Qiang is te zien tot en met 13 oktober 2019. Op Facebook is een mooie video te zien over de totstandkoming van Murmuration.

10.000 vogels
Foto’s: National Gallery of Victoria

10.000 vogels

10.000 vogels

10.000 vogels

10.000 vogels

10.000 vogels