Wat is essentieel tijdens een lockdown?

Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor
Hamsteren!

Kunstenaar Jim Bachor is al jaren een favoriet van ons. Hij vult gaten in slecht asfalt met kleurrijke mozaïeken. Vaak met een knipoog naar de hedendaagse cultuur. Vandaar dat hij ditmaal stilstaat bij de wereldwijde lockdown.

Ook in Bachor’s thuisstad is er flink gehamsterd en ook daar doken de hamsteraars massaal op grote pakken wc-papier en flacons met handgel. Het inspireerde de kunstenaar tot het maken van een mooie serie die verwijst naar dit bizarre tijdsbeeld. In het noordoosten van Chicago vond hij een fraaie plek om de serie aan te brengen: een weg met vier ‘potholes’ op een rij.

Helaas ging het plaatsen van de mozaïeken niet helemaal volgens plan: een motorrijder reed over de mozaïek met een blikje Pabst Blue Ribbon voordat deze droog was. Daarom is deze beschadigd. Dat is altijd het risico met kunst in de openbare ruimte. Zeker op een bijzondere plek als op het wegdek.

Tijdelijk

Het werk van Jim Bachor heeft op meerdere manieren te kampen met bedreigingen en is daarom vaak maar tijdelijk zichtbaar. Het kan beschadigd raken, zoals in dit geval, maar het gebeurt ook dat liefhebbers het proberen te stelen of dat de lokale overheid besluit de weg te repareren. Bachor begon met zijn mozaïeken om aandacht te vragen voor gaten in het wegdek. Deze vulde hij met zijn werk.

In eerste instantie begon hij met afbeeldingen van ijsjes, maar later kwamen daar heel veel andere onderwerpen bij. Nu is het vaak een knipoog naar politiek of populaire cultuur. Zoals in dit geval. Je kunt Jim Bachor steunen door in zijn webshop prints of origineel werk te kopen.

Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor
Pabst Blue Ribbon is een populair en goedkoop bier
Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor
De rode ster is terug te vinden in de vlag van Chicago, maar verwijst hier vooral naar de lokale voetbalclub Chicago Red Stars
Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor
Purell is in de VS het bekendste merk desinfecterende handgel

Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor

Mozaïek van kunstenaar Jim Bachor

Via: Block Club Chicago