Tips voor een trip naar Chicago

Skyline van Chicago

Als je de naam Chicago hoort, waar denk je dan aan? Al Capone? Blues? Ferris Bueller? Michael Jordan? Het is allemaal correct, maar de stad aan Lake Michigan heeft zoveel meer te bieden. In een serie artikelen kijken we waarom dit een stad is die zeker op je lijstje met “nog te bezoeken steden” moet staan. Jacco, onze man in Chicago, geeft de beste tips.

Laten we beginnen met de feiten. Chicago is de op twee na grootste stad in de Verenigde Staten, met 2,7 miljoen inwoners binnen de stadsgrenzen, en circa 10 miljoen in de “Chicagoland” streek. Oorspronkelijk het grootste knooppunt voor de spoorwegindustrie en het “abattoir van Amerika”, is Chicago vandaag de dag een stad die met financiële dienstverlening, industrie en entertainment zijn bestaan verdient. De locatie in de Midwest betekent dat Chicago een landklimaat heeft met steenkoude winters en hete zomers. De Windy City is dan ook een stad die het beste te bezoeken tussen Memorial Day (de laatste maandag in mei) en Labor Day (de eerste maandag in september).

In dit artikel beginnen we met de samenvatting: de lijst met de plaatsen en dingen die je (naar onze mening) moet zien, doen en proeven als je in Chicago bent.

Dive bars

Een dive bar is niet bepaald een sjieke locatie. Het is vaak een bar met een goedkope dranklijst en een lokale clientèle. Donker, met posters aan de muur voor evenementen in de buurt en meestal niets te eten. Chicago is er gek op. Onze favorieten zijn:

Delilah’s in Lincoln Park. Een punkbar met reggae-avonden, een over het geheel genomen puike drankselectie, en een pizzeria en Mexicaan om de hoek als je wat te eten wilt.

Peacock Liquors in Albany Park. Dit is een slijter met een zogenaamde “tap room”, een bar achterin de zaak waar een oude TV aanstaat, en de 80-jarige barman je graag voor $1.50 een groot glas Old Style aansmeert. Voor meer avontuurlijke zielen is het ook mogelijk om te promoveren naar pruimenlikeur (slivovitz), of Chicago’s eigen Malört. De kat heet Garth.

Cardozo’s Pub in de Loop is ondergronds, klein, en is gevestigd middenin het zakendistrict The Loop. In tegenstelling tot de andere dive bars, heeft Cardozo’s vooral een publiek van mensen die na het werk een borrel willen.

In Logan Square is er ook de Whirlaway Lounge, een fijne afwisseling tussen alle lokaal geroosterde koffie en artisinale brouwerijen.

De winnaar in deze lijst is echter Richard’s Bar in het Fulton District. Dit is de klassieker, de grondlegger, en de enige bar in Chicago waar mensen binnen roken. Waarom? Vraag het de maffia. Of liever gezegd: vraag het niet, en doe je research voor je er een borrel gaat doen.

Gratis muziek

Chicago heeft een flink aantal gratis optredens, vooral in de zomermaanden. We beginnen met gratis maandagshows in The Empty Bottle . Deze zaal is hier al vaker voorbij gekomen: een dive bar met een podium en een roemruchte historie. Maandagavonden zijn altijd gratis met meestal lokale punkbands (kijk uit naar “local heroes” als My Gold Mask, Walking Bicycles en Lightfoils), water is gratis, bier is goedkoop, het geluid is goed, en het altaar voor de voormalige bewoners Boo en Radley maakt de sfeer compleet.

Als de Empty Bottle nog te sjiek is, kun je ook naar Mutiny in Logan Square. Elke avond gratis shows in een nogal dubieuze setting. Iets verder naar het westen in Logan Square is Cole’s Bar iets meer sociaal acceptabel, met gratis shows en een nogal hipster publiek.

Als je je gratis muziek liever buiten ervaart, heeft een goede locatie aan het Pritzker Pavillion in Millennium Park. Hier vinden gedurende de zomer vrijwel elke avond gratis shows plaats, en hier maakt de stad een uitzondering op het over het algemeen gereguleerde gebruik van alcohol in de buitenlucht. Dus neem je picnickmand en je fles rosé mee, en geniet van artiesten variërend van José Gonzalez en Dan Deacon tot Sharon Van Etten en het Chicago Symphony Orchestra.

Bij slecht weer is het Chicago Cultural Center , vlakbij het Pritzker Pavillion, een goed alternatief, met veel gratis lunchconcerten, vaak gebaseerd op de muziekhistorie van de stad.

de geniale cheeseburger van Au Cheval in Chicago

Lekker en uniek eten

In de West Loop vinden we Au Cheval. Dit restaurant oogt als een kruising tussen een bruin café en een stationsrestauratie. Er staan andere zaken op het menu,maar je komt hier voor de cheeseburgers. Bij voorkeur met de (in huis gerookte) bacon, en eventueel met een ei. Gekoppeld aan een bar die zowel een geweldig bierassortiment en een pittige cocktaillijst kent, is dit zowel geschikt voor een lunch als voor een diner. Wel een waarschuwing: Je kunt niet reserveren voor Au Cheval, en het kan gerust drie uur duren voor je aan de beurt bent (Ik heb er bij eerdere bezoeken onder meer Jay-Z en Beyoncé en Barack Obama gezien). Gelukkig is de bar naast het restaurant uitermate geschikt om de tijd te doden tot je hamburger klaar staat.

Er zijn genoeg ketenrestaurants voor Deep Dish Pizza, de Chicago-klassieker. Makkelijk toegankelijke en familievriendelijke restaurants als Gino’s East en Giordano’s zijn met meerdere locaties over de hele stad verspreid. Gek genoeg is mijn favoriete plek voor deep dish pizza een fast food-restaurant met een andere specialiteit: Philly’s Best in Lakeview. Naast de cheese steak hebben ze overheerlijke “pizza pie”, en die moet je toch een keer proberen.

Persoonlijke favorieten aan weerskanten van  Logan Square zijn: Lula Cafe is een fantastisch, laagdrempelig restaurant met een gevarieerde kaart en waarschijnlijk het beste vegetarische verrassingsmenu in Chicago. Longman & Eagle een Ierse pub met een Michelin-ster en getatoeëerde bediening. Longman & Eagle accepteert geen reserveringen. En mocht je heimwee naar huis hebben, ga dan naar De Quay of Rickshaw Republic in Lincoln Park, of het Pannenkoeken Café in Lincoln Square. Bij die laatste een waarschuwing: je kunt er alleen voor ontbijt of lunch terecht.

Uitzicht

Sears Tower (of Willis Tower, zoals deze inmiddels alweer een flink aantal jaren heet) is een bekende wolkenkrabber met een “sky deck”. De rijen zijn lang, en de prijs is hoog voor een etage met alleen maar hoge ramen. De John Hancock Observatory is een betere optie, met een (prijzige) cocktailbar op de 94e etage. Nog betere opties zijn het deelnemen aan één van de architectonische boottochten op de Chicago River, of als je wat avontuurlijker bent, een boot met kapitein huren en op woensdagavonden gaan zeilen. Om 10 uur ’s avonds wordt voor Navy Pier een groot vuurwerk afgestoken, en uit de hoeveelheid verzamelde boten valt af te leiden dat je voor uit uitzicht op zowel de skyline als het vuurwerk geen betere plek kan hebben dan op Lake Michigan.

vuurwerk in Chicago