Wat maakt Drive zo’n goede film?

De film Drive van regisseur Nicolas Winding Refn is door velen bejubeld. Onder andere door het verhaal, de acteurs en de soundtrack, maar er zijn ook andere zaken die dit zo’n goede film maken.

Tony Zhou is de eigenaar van de Facebookpagina Every Frame a Painting waarop hij regelmatig video’s plaatst waar hij zeer interessante dingen over films, film maken en de theorie die daar bij komt kijken. Ben je een filmliefhebber, ga dan zeker die pagina volgen!

In de volgende video gaat hij aan de hand van het kwadrant in op de schoonheid van de film Drive. Het blijkt namelijk dat Nicolas Winding Refn bewust het beeld in belangrijke scenes in vier gelijke delen heeft verdeeld. Onbewust blijkt door deze verdeling het verhaal nog sterker te worden.

Ritme

Het is gebaseerd op een klassieke techniek uit de cinema (en eerder het toneel) waarbij de positie van de acteurs en andere belangrijke zaken niet zomaar gekozen zijn, maar allemaal een eigen plek hebben. Hierdoor zorg je dat een aantal shots achter elkaar een bepaald ritme krijgen. Dat Nicolas Winding Refn een zeer goed gevoel voor ritme compositie heeft kun je hieronder bekijken: