Het gebruik van beweging in de films van Akira Kurosawa

Een van de grootste regisseurs van de 20ste eeuw was de Japanner Akira Kurosawa. Veel grote namen uit Hollywood zijn sterk geïnspireerd door zijn werk. In een mooi video-essay laat Tony Zhou zien wat de films van Kurosawa zo goed maakt.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het project Every Frame a Painting van Tony Zhou is verplichte kost voor iedere filmliefhebber. Met heel veel kennis en liefde voor cinema laat hij in een visueel essay van nog geen 10 minuten de meest prachtige dingen zien.

Inspiratiebron

In de video hieronder draait het om het werk van Akira Kurosawa (1910-1998) die vooral bekend is van Shichinin no samurai (De zeven samoerai), een van de beste films ooit gemaakt en de grootste inspiratiebron voor alle westernfilms uit Hollywood. Ook George Lucas heeft heel veel elementen uit het oeuvre van Kurosawa verwerkt in de originele Star Wars-trilogie. Wat zo goed is aan de films van Kurosawa is onder andere de beweging in zijn films. Dit doet hij op heel veel verschillende manieren. Ik kan het aan je proberen uit te leggen, maar het is beter als je de video kijkt.

Als je op de CC-knop drukt in de videospeler zie je in de ondertiteling staan uit welke film het fragment komt. Het is echt aan te raden om de komende dagen minstens 1 film van Akira Kurosawa te gaan kijken. Je zult daar geen spijt van krijgen.