Yayoi Kusama in het Hirshhorn Museum

Infinity Room van Yayoi Kusama
Love Forever, 1966/1994

Het Hirshhorn Museum in Washington heeft tot en met 14 mei een tentoonstelling met werk van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Centraal staan haar fantastische Infinity Rooms.

Dit zijn ruimtes waarvan de wanden, plafonds en vloeren zijn bekleed met spiegels. Hierdoor weerspiegelen alle beelden, zodat je in een oneindige diepte kunt kijken. Door het knappe gebruik van licht en het plaatsen van sculpturen in de ruimte onderga je als bezoeker echt een unieke ervaring.

Ontelbare kopieën van jezelf

In de expositie Yayoi Kusama: Infinity Mirrors zijn maar liefst 6 verschillende van deze spiegelkamers te bezoeken. De oudste is Phalli’s Field uit 1965 en de nieuwste komt uit 2016. Het toont aan dat het werk van Yayoi Kusama tijdloos is en al decennia lang mensen weet te boeien. Het is niet zomaar kunst die je bekijkt, maar waar je als bezoeker ook deel van uitmaakt. Je ziet in zo’n Infinity Room immers ook ontelbare kopieën van jezelf.

Naast de spiegelkamers zijn er in het museum ook zalen met sculpturen van Kusama. Verder staat in de tuin de voor de kunstenaar kenmerkende pompoen met stippen. Wist je trouwens dat het werk Phalli’s Field onderdeel is van de vaste collectie van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en dat deze gratis te bezoeken is?

Infinity Room van Yayoi Kusama
Dots Obsession – love transformed into dots, 2007
Infinity Room van Yayoi Kusama
The souls of millions of light years away, 2013
Infinity Room van Yayoi Kusama
All the eternal love I have for the pumpkins, 2016
Infinity Room van Yayoi Kusama
Phalli’s field, 1965
Infinity Room van Yayoi Kusama
Aftermath of obliteration of eternity, 2009

sculpturen van Yayoi Kusama

sculpturen van Yayoi Kusama

pompoen van Yayoi Kusama

Foto’s Cathy Carver © Yayoi Kusama