Na heel lang wachten kunnen we vanaf 5 juni weer naar het museum. Mocht je niet weten welk museum je wil gaan bezoeken, dan staan hieronder een flink aantal tips voor je. Deze exposities zijn volgens ons meer dan de moeite van een bezoek waard.
Noordbrabants Museum: Eva Jospin – Paper Tales
In het Noordbrabants Museum in Den Bosch kun je tot en met 19 september 2021 terecht voor het werk van de Franse kunstenaar Eva Jospin. Zij maakt sculpturen van doodgewoon karton. Dat lijkt een saai materiaal, maar Eva Jospin doet er magische dingen mee. Vooral de afmetingen van haar werken en schitterende details maken Paper Tales een aanrader. Alsof je een bezoek brengt aan een andere wereld.
De Pont Museum: Hans Broek en Sigmar Polke
De Pont in Tilburg pakt groots uit deze zomer. Tijdens de lockdown is er flink gewerkt aan heel veel nieuwe exposities, waardoor een bezoek een must is voor de kunstliefhebber. Grote publiekstrekkers zijn een overzicht van meer dan 200 werken van de Duitse kunstenaar Sigmar Polke. Hierbij staat vooral zijn werk in oplage centraal.
Ook een aanrader is het indrukwekkende The Things I Used To Do van Hans Broek. Hij dook in het slavernijverleden van zijn familie en bracht daarvoor bezoeken aan forten, kerkers en huizen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Wat hij daar zag, werkte hij uit tot enorme doeken die dreigend aanvoelen. Wie van dichtbij kijkt, ziet hoe expressief de kunstenaar te werk is gegaan.
Museum Rijswijk: Ian Berry – Splendid Isolation
Gelukkig nog steeds te zien in Museum Rijswijk: de denimkunst van Ian Berry. Deze Britse kunstenaar gebruikt niets meer dan oude spijkerbroeken om prachtige schilderijen en sculpturen te maken. Het is verbluffend hoeveel detail er in het werk van Berry zit, zonder dat daar iets van verf of kleurstof aan te pas is gekomen.
Rijksmuseum: Slavernij
In het Rijksmuseum in Amsterdam is een indrukwekkende tentoonstelling over slavernij te zien. Slavernij is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, maar was eigenlijk nooit echt zichtbaar. Het Rijks doorbreekt het taboe en durft open en eerlijk de zwarte bladzijden te tonen. Indrukwekkend en urgent.
En als de dan toch naar het Rijksmuseum gaat, sla dan de tuin van het museum niet over. Daar zie je tot en met 24 oktober prachtige sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly.
Museum Voorlinden: Robin Rhode
Een bezoek aan Voorlinden mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Vanaf 5 juni is onder andere een tentoonstelling te zien van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Robin Rhode. Actuele en hedendaagse kunst waarin verschillende disciplines samenkomen en het gebruik van muren een rode draad vormt.
Als we naar Voorlinden gaan, maken we altijd een wandeling rond het museum. Natuurlijk voor de tuin van Piet Oudolf en de duinen en het bos, maar bij ons eerstvolgende bezoek ook om de nieuwe sculpturen van Jan Fabre en Antony Gormley op het landgoed te bewonderen.
Kunsthal: Hans Wilschut – This is Hallstatt, kein Museum!
Fotograaf Hans Wilschut laat in de Kunsthal de lelijke kant van het toerisme zien. Hallstatt is een betoverend mooi dorpje in Oostenrijk, maar sinds de makers van de Disney-film Frozen zich door Hallstatt lieten inspireren, wordt het overspoeld door hordes toeristen. Totdat plots alles ineens stilviel door corona. Hans Wilschut legde het allemaal vast.
Stedelijk Museum Amsterdam: Bruce Nauman
In het Stedelijk kun je deze zomer terecht voor een overzichtstentoonstelling van Bruce Nauman. Als geen ander weet Nauman de grenzen van kunst steeds verder op te rekken. Experimenteel, provocatief, maar vooral razend intelligent.
Museum More: Bob Ross
Gelukkig ook nog steeds te zien in Museum More: de eerste tentoonstelling van de wereldberoemde Bob Ross. Vrijwel iedereen heeft wel eens een aflevering van zijn iconische televisie-show gezien. In More kun je voor het eerst deze werken in het echt bekijken.
Museum Kranenburgh: Thé Tjong-Khing
Wie is er niet groot geworden met kinderboeken waarin illustraties van Thé Tjong-Khing stonden? Museum Kranenburgh staat stil bij het rijke oeuvre van de inmiddels 87-jarige illustrator. In de expositie valt op hoe mooi Thé Tjong-Khing humor verwerkt in zijn tekeningen en hoe hij zich laat inspireren door beroemde kunstwerken.
Bonnefanten: Margaret Kilgallen
Tot 7 november kun je in het Bonnefanten in Maastricht kijken naar het werk van de Amerikaanse Margaret Kilgallen. In de overzichtstentoonstelling that’s where the beauty is ontdek je hoe rijk het werk van Kilgallen is. Een terechte keuze van het Bonnefanten om deze in Europa nagenoeg onbekende kunstenaar in de spotlights te zetten.
Stedelijk Schiedam Schiedam: Florentijn Hofman – Stadscocon
Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een uniek werk van kunstenaar Florentijn Hofman geplaatst in de monumentale Sint Janskerk in de stad. Tussen de bogen van de kerk vind je de Stadscocon. Deze opblaasbare installatie vormt een mooi contrast met het interieur van de kerk. Het mooiste is dat je de installatie ook van binnen kunt bekijken.