Brabantse Meesters: Jheronimus Bosch in Den Bosch

Mixed Grill in Den Bosch
Het standbeeld van Jeroen Bosch op de Markt

In Brabant zijn de afgelopen eeuwen veel beroemde kunstenaars actief geweest. Op talrijke plekken kun je nog sporen ontdekken van hun aanwezigheid. Zo ook in Den Bosch, geboortestad van Jheronimus Bosch.

Wie aan beroemde kunstenaars uit Brabant denkt, komt al snel bij Jheronimus Bosch uit. Uniek in zijn soort en zijn tijd ver vooruit schilderde hij 500 jaar geleden bizarre werelden vol duivelse details en vreemde wezens. Heden ten dage is er in Den Bosch geen origineel werk van de Brabantse Meester te bewonderen, maar er zijn in de stad nog wel interessante sporen en verwijzingen te ontdekken.

Reuzenrad

Voordat we de voetstappen van Jeroen Bosch gaan volgen, stoppen we eerst aan de rand van de stad. Op de Pettelaarse Schans staat deze zomer het Smakenrad, het hoogste reuzenrad van Nederland. In de gondels heb je vanaf 50 meter hoogte een prachtig uitzicht over de stad en omgeving én kun je genieten van lekker eten en drinken. Vrijwel alles is mogelijk: ontbijten, borrelen, oesters en champagne, een diner van een sterrenchef, maar ook een Bossche Bol met een kopje koffie.

Daarna parkeren we de auto in de binnenstad en gaan we op zoek naar Jheronimus Bosch. Een goed startpunt is de Markt. Daar staat niet alleen een standbeeld van de beroemde kunstenaar, maar hij heeft ook aan dit plein gewoond en gewerkt. Achter het standbeeld zie je nu een bouwplaats en een pand met de naam De Kleine Winst. In dat laatste pand woonden vanaf 1462 de ouders van Jeroen Bosch en kreeg de jonge kunstenaar waarschijnlijk zijn eerste lessen. Overigens heeft componist Alphons Diepenbrock ook een tijdje in het huis gewoond.

Binnendieze

Wil je in Den Bosch terug naar de tijd waarin Jheronimus Bosch leefde, dan kun je dat het beste met een boottocht doen. Op het water van de Binnendieze zie je de stad op zijn allermooist. De verzameling riviertjes die samen de naam Binnendieze dragen zorgen dat je met een boot op stille en afgelegen plekken in de stad kunt komen. Je vaart langs en vooral onder middeleeuwse huizen en je krijgt regelmatig prachtige doorkijkjes die je vanaf de straat niet altijd kunt zien.

De boot vaart ook een stuk over de Singelgracht langs oude vestingen en met uitzicht op het natuurgebied Bossche Broek. Er zijn maar weinig steden waar historie en natuur zo dicht bij elkaar te vinden zijn. Als de boot vervolgens weer de stad ingaat, moet je goed opletten, want daar bij de kruising tussen de Zuidwal en de Oude Dieze staan bij een aanlegsteiger een aantal sculpturen die zijn gebaseerd op het werk van Jeroen Bosch.

Kathedraal

Ook een bezoek aan de Sint-Janskathedraal mag niet ontbreken als je je verdiept in de geschiedenis van Den Bosch en de tijd van Jheronimus Bosch. Zowel de dubbele bogen met luchtboogbeelden aan de buitenzijde als het gotische interieur zijn van een unieke schoonheid. Veel ervan heeft Jheronimus Bosch ook met eigen ogen aanschouwd, want in zijn tijd was men al heel ver met de bouw van de kathedraal.

Inmiddels hebben we behoefte aan kunst en daarvoor is een aantal opties mogelijk. Ten eerste is daar het Jheronimus Bosch Art Center. Hier kun je levensechte reproducties van het werk van Jeroen Bosch bekijken. Erg leerzaam en interessant. Ook kun je er een film over het leven van de kunstenaar zien en de sculpturen van markante figuren uit Bosch’ werk bewonderen.

Konijnen

Hongerig naar nog meer kunst brengen we ook een bezoek aan het Noordbrabants Museum. Hier bekijken we eerst de expositie Meesterwerken uit Wenen met prachtig werk van onder andere Rembrandt, Rubens en persoonlijk favoriet Melchior d’Hondecoeter. Daarna is het tijd voor hedendaags werk van de Chinese kunstenaar Shao Fan. We zien daar onder meer stoere portretten van konijnen en sculpturen die prachtige schaduwen maken. Na een rondje door het museum kunnen we niet anders concluderen dat kunst al eeuwenlang springlevend is in Den Bosch.

Ons bezoek aan Den Bosch was in het kader van de Brabantse Meesters. Op verschillende locaties in Brabant gingen we op zoek naar plaatsen waar beroemde kunstenaars hebben gewoond en gewerkt en natuurlijk hun inspiratie hebben opgedaan. Ideaal voor een lang weekend of een weekje in Brabant. Naast Den Bosch bezochten we ook Nuenen en Helmond. Kijk voor inspiratie voor een trip op de website van Visit Brabant.

Mixed Grill in Den Bosch
Het Smakenrad in Den Bosch
Mixed Grill in Den Bosch
Varen op de Binnendieze
Mixed Grill in Den Bosch
Shao Fan
Mixed Grill in Den Bosch
Kunst kijken in het Noordbrabants Museum
Mixed Grill in Den Bosch
Uitzicht vanuit het Smakenrad