Florentijn Hofman heeft twee nieuwe eenden

Florentijn Hofman - Double Ducks
Foto’s: AllRightsReserved

Kunstenaar Florentijn Hofman maakte internationaal furore met zijn enorme rubberen eend die hij liet ronddobberen op plekken over de hele wereld. Tien jaar geleden deed de eend Hong Kong aan. Om stil te staan bij dit jubileum is de eend terug en heeft deze een vriend meegenomen.

Toen Florentijn Hofman het verzoek kreeg om iets te doen met dit jubileum was hij eerst terughoudend. In 2013 was het een enorm succes, maar Hofman doet dezelfde dingen liever niet nog een keer. Het is immers maar de vraag of de magie van 2013 weer op dezelfde manier terug zou komen. Dat bracht hem op het idee om het dit keer net even anders te doen.

Het nieuwe project heet DOUBLE DUCKS en bestaat dus uit twee eenden van gigantische proporties. Het werk gaat niet over het verleden, het gaat over het heden, om bezorgd te zijn over de toekomst. Door Covid hebben we geleerd dat we in het nu moeten zijn en samen zijn is belangrijker gebleken dan wat dan ook. Het werk reflecteert dan ook op vriendschap, momenten delen en verhalen maken, dat is verreweg het belangrijkste en dat is wat Hofman hoopt dat er zal gebeuren.

De reden dat de eenden nu met zijn tweeën zijn, is ook nog eens heel mooi te koppelen aan de rol van symmetrie in de Chinese cultuur. Volgens een lokaal gezegde komt al het goede in tweetallen. Dat is onder andere terug te zien aan de symmetrische karakters voor vrolijk (囍) en vriend (朋). Het is met de eenden in de Victoria Harbour in Hong Kong dit keer dubbel zoveel plezier.

Jubileum

De eerste versie van de eend van Florentijn Hofman zag al in 2007 het levenslicht in het Franse St. Nazaire. Het idee achter de eend omschrijft Hofman als volgt:

‘Een gele vlek aan de horizon nadert langzaam de kust. Mensen hebben zich verzameld en kijken verbaasd toe hoe een gigantische gele badeend nadert. De toeschouwers worden begroet door de eend, die langzaam met zijn kop knikt. De Rubber Duck kent geen grenzen, discrimineert geen mensen en heeft geen politieke connotatie. De vriendelijke, dobberende badeend heeft helende eigenschappen: hij kan zowel mondiale spanningen verlichten als definiëren. Het badeendje is zacht, vriendelijk en geschikt voor alle leeftijden!’

De nieuwe eenden zijn maar liefst 18 meter hoog en zullen in Hong Kong de volgende locaties aandoen: Tamar Park, Central Promenade en Western Promenade. Vanaf 10 juni is er in Victoria Harbour een expositie rondom dit project. Daarnaast is er ook een webshop waarin je bijpassende merchandise kunt kopen.

Florentijn Hofman - Double Ducks

Florentijn Hofman - Double Ducks

Florentijn Hofman - Double Ducks

Florentijn Hofman - Double Ducks