Alle Rembrandts in het Rijksmuseum

Rembrandt van Rijn - Isaak en Rebekka Beter bekend als Het Joodse bruidje circa1665
Rembrandt van Rijn – Isaak en Rebekka Beter bekend als Het Joodse bruidje circa1665

Het Rijksmuseum pakt dit voorjaar groots uit met Alle Rembrandts. Een spectaculaire overzichtstentoonstelling van Nederlands beroemdste kunstenaar. In de expositie kun je alle werken van Rembrandt uit de collectie van het Rijks bewonderen.

De Philipsvleugel van het Rijksmuseum staat van 15 februari tot en met 10 juni in het teken van Rembrandt. Bij binnenkomst waan je je haast in een nieuw museum. De muren zijn in mooie donkere paars en blauwe tinten geverfd en ook de belichting is subliem. Op dat gebied kunnen heel veel musea nog iets van het Rijks leren.

Het werk van Rembrandt van Rijn is heel mooi ingedeeld in verschillende thema’s zodat je als bezoeker heel mooi op zoek kan gaan naar terugkerende elementen in de werken. Het laat je ook op een net even andere manier naar naar de schilderijen en tekeningen kijken. Ook naar de bekende topstukken die je wellicht al heel vaak hebt gezien.

Titus en Saskia

Zo beginnen we onze ontdekkingstocht langs Alle Rembrandts in en om het huis en maken we kennis met het dagelijks leven bij Rembrandt van Rijn thuis. Een logische vervolgstap daarbij is de familie als model. Hier zie je bijvoorbeeld schilderijen en tekeningen van zoon Titus en vrouw Saskia. Waarna de beroemde zelfportretten volgen bij het thema Kijken in de spiegel. Rembrandt was een meester in zelfportretten en vond het daarbij geen probleem om af en toe een gekke bek te trekken.

Een ander bekend thema in het werk van Rembrandt waren de tekeningen en schetsen van de mensen op straat. Soldaten, marskramers en sloebers waren dankbare onderwerpen in wat vaak oefeningen waren om de poses en gelaatstrekken van de mens goed in de vingers te krijgen. De opgedane kennis kon hij weer gebruiken voor de portretten van Vrienden, buren en bekenden.

Rembrandt van Rijn - Landschap met stenen brug circa 1638
Rembrandt van Rijn – Landschap met stenen brug circa 1638

Om de natuur te schilderen trok Rembrandt er regelmatig op uit. Hij bezocht de buitengebieden van Amsterdam langs de zeedijken en de Amstel, maar soms ook verder richting Diemen en Haarlem. Rembrandt staat niet in de eerste plaats bekend als landschapsschilder maar wat we hier zien is toch wel heel erg fraai.

Het grootste deel van het werk in Alle Rembrandts is onder te verdelen in het thema Verhalen uit de Bijbel. Zoals wel meer kunstenaars uit die tijd waren de Bijbelse verhalen een grote inspiratiebron. Wat Rembrandt van Rijn heel goed kon was die verhalen een menselijk gezicht geven. Je kunt heel goed de emoties om de gezichten van de personages zien. Tot slot is er ook nog een klein zaaltje waarin alles draait om Intimiteit. Hier zie je tekeningen van het naakte menselijke lichaam. Rembrandt van Rijn maakte deze tekeningen vooral aan het begin van zijn carrière om zo de menselijke anatomie in de vingers te krijgen.

Nieuw

Alle Rembrandts laat je op een nieuwe en frisse manier kijken naar het werk van Rembrandt van Rijn. Je kunt je verwonderen aan de topstukken als Het Joodse Bruidje, De Staalmeesters en de portretten van Marten & Oopjen, maar ook aan tekeningen die niet altijd in het museum te bewonderen zijn. Deze tentoonstelling zet Rembrandt weer even extra in de spotlights.

Let op! Voor deze tentoonstellingen werkt het Rijksmuseum met gereserveerde tijden. Koop dus van te voren je kaartje online en wacht niet te lang met het plannen van je bezoek.

Rembrandt van Rijn - De waardijns van het Amsterdamse lakenbereidersgilde Beter bekend als De-Staalmeesters 1662
Rembrandt van Rijn – De waardijns van het Amsterdamse lakenbereidersgilde Beter bekend als De-Staalmeesters 1662
Rembrandt van Rijn-De drie bomen 1643
Rembrandt van Rijn – De drie bomen 1643
Rembrandt van Rijn - De drie kruisen 1653
Rembrandt van Rijn – De drie kruisen 1653
Rembrandt van Rijn - Naakte vrouw rustend op een kussen circa 1658
Rembrandt van Rijn – Naakte vrouw rustend op een kussen circa 1658
Rembrandt van Rijn - Zelfportret circa 1628
Rembrandt van Rijn – Zelfportret circa 1628

Alle Rembrandts