Affordable Art Fair 2019 in het teken van Street Art

Affordable Art Fair Amsterdam
Affordable Art Fair 2018 (foto: MyMollseye)

Van 31 oktober t/m 3 november vindt in de Amsterdamse Kromhouthal een nieuwe editie van de Affordable Art Fair plaats. Het toegankelijke karakter van de beurs en de betaalbare prijzen zorgen ervoor dat hedendaagse kunst bereikbaar is voor iedereen. Thema van dit jaar is Street Art.

Tegenwoordig worden vele muren in de stad gesierd door street art. De werken, vaak rebellerend, origineel, mysterieus en alleen te zien op die ene locatie, kunnen door iedereen worden aanschouwd. Achter de werken zit vaak een bijzonder verhaal, maar ook zonder deze achtergrond te weten kun je enorm genieten van deze kleurrijke kunstvorm.

Net als in andere steden floreert ook in Amsterdam de straatkunst. Dikwijls transformeert een sombere buurt door deze kunst in een creatieve plek die zorgt voor meer levendigheid. In onze hoofdstad is dit duidelijk terug te zien in stadsdeel Oost. Tijdens het festival If Walls Could Speak van Amsterdam Street Art is onlangs de Platanenweg voorzien van 10 enorme muurschilderingen. Maar, om bij de kunstbeurs te blijven, hoe breng je Street Art naar huis?

Verzamelen van street art

Affordable Art Fair Amsterdam onthult tijdens de opening op 31 oktober nieuw werk van de Libanese straatkunstenaar Jad El Khoury. Zijn muurschildering is dan voor het eerst aan de buitenkant van de Kromhouthal te bewonderen. Daarbij organiseert de Affordable Art Fair op zaterdag 2 november en zondag 3 november een paneldiscussie met als titel: How to Buy Street Art. Dit is dé kans om meer te leren over het verzamelen van werk van kunstenaars die bekend staan om het schilderen op gebouwen in plaats van canvas.

De fair heeft 5 straatkunstenaars uitgekozen, waaronder dus Jad El Khoury. Deze bekroonde kunstenaar uit Beirut staat bekend om het beschilderen van gebouwen die door de oorlog zijn verwoest. Zijn werken zijn kleurrijk, puur en roepen op tot meer verbondenheid. El Khoury hoopt met zijn kunstwerken mensen los te koppelen van de realiteit. Zowel de Affordable Art Fair als de Kromhouthal zijn trots op zijn komst en deelname. Naast het werk van Jad El Khoury, wordt ook het werk getoond van The London Police, SEEN, Ard Doko en Nasty.

Over Affordable Art Fair

Twintig jaar geleden bracht de Schot Will Ramsay een nieuw concept op de markt om hedendaagse kunst voor iedereen bereikbaar te maken. Zijn formule werd een groot succes en inmiddels is de Affordable Art Fair een terugkerend event in meerdere steden wereldwijd. Sinds oktober 2007 vindt de laagdrempelige kunstbeurs ook jaarlijks plaats in Amsterdam.

Vanaf eind oktober is de industriële Kromhouthal in Amsterdam Noord een paar dagen lang tot de nok toe gevuld met het werk van hedendaagse kunstenaars. De kunstwerken worden gepresenteerd door nationale en internationale galeries. Tegen ‘affordable’ prijzen, variërend tussen de 100 en de 7500 euro (inclusief btw), kun je iets aanschaffen. Denk aan kunst in de vorm van schilderijen, prints, foto’s en sculpturen. Op de beurs is een inpakservice aanwezig, zodat de aangeschafte kunst direct mee naar huis kan.

Affordable Art Fair
31 oktober t/m 3 november 2019

Kromhouthal
Gedempt Hamerkanaal 231
Amsterdam

Affordable Art Fair Amsterdam
Ard Doko, Involuntary Tremors, 2019, Mixed Media on linen, 120 x 80cm, €1950
Affordable Art Fair Amsterdam
Nasty_400mlOfPinkandBlue_2018_SpraypaintOnAerosolBombs-17x30x5cm_1800€
Affordable Art Fair Amsterdam
SEEN Wolverine 100x100cm streetart on canvas 2019 Euro4500
Affordable Art Fair Amsterdam
The London Police Mural, Prinsengracht
Affordable Art Fair Amsterdam
Jad El Khoury_Travel Diaries_2019_Ink on Paper_30x21cm_€595