Icy and Sot in Moco Museum

Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Tree – ICY & SOT

Vanaf 1 juni is in het Amsterdamse Moco Museum een expositie te zien van de Iraanse street artists ICY & SOT. Het controversiële werk van het creatieve duo, dat in hun geboorteland verboden is, behandelt onderwerpen als mensenrechten, milieuvervuiling en vluchtelingenproblematiek.

De expositie ICY & SOT – A Moment of Clarity zal de komende tijd, tezamen met de vaste Banksy-collectie, de wanden van het Moco Museum op het Museumplein sieren. In aanloop naar de expositie gaan ICY & SOT, in opdracht van de Gemeente Amsterdam, ook nog aan de slag met twee zeecontainers bij station Amsterdam Sloterdijk. Iedereen zal weten dat de kunstenaars in de hoofdstad zijn!

Van Iran naar Amerika

Het artistieke duo ICY (1985) en SOT (1991) vroeg in 2012 asiel aan in Amerika. Hiermee verruilden ze de straten van Tabriz in Iran voor die van Brooklyn in New York. Al sinds 2006 zijn de broers actief in de Iraanse en internationale street art cultuur en verrassen ze mensen met hun gelaagde stencils. Belangrijkste thema’s in hun werk zijn ecologische rechtvaardigheid, het belang van mensenrechten en sociale & politieke problemen. Het meest recente werk van ICY & SOT bestaat veelal uit sculpturen die een interventie aangaan met de omgeving. Zo zagen we onlangs nog een indrukwekkend werk van het duo op het strand van Oostende tijdens The Crystal Ship. Vaak hebben deze werken te maken met milieukwesties, maar bijvoorbeeld ook met de ‘travel ban’ waar Iraniërs onder lijden.

Beroemd in Nederland

Het werk van ICY and SOT is internationaal bekend en te zien in landen als de Verenigde Staten, Iran, Duitsland, China en Noorwegen. Ook exposeerde het duo al vaker in Nederland. In 2011 werd een aantal van hun werken getoond tijdens de Twente Biënnale en vond, onder de naam ICY & SOT From Iran, een solo-expositie plaats in de Chiellerie Gallery in Amsterdam. In 2014 exposeerde het duo samen met vrienden uit Tabriz in het ABC Treehouse te Amsterdam. In de Voetboogsteeg, nabij ABC Treehouse, is nog steeds het werk Rebellion te vinden. Dit werk maakt onderdeel uit van een drieluik dat in het Moco Museum te zien zal zijn. In 2016 verscheen bij Lebowski Publishers de monografie Let Her Be Free.

ICY and SOT zijn tijdens hun bezoeken aan Nederland niet onopgemerkt gebleven. Meerdere kunstliefhebbers verwierven werk van de broers, waaronder Arie Boomsma en Claudia de Breij. Vanaf 1 juni wordt een aantal van deze aankopen in bruikleen genomen door het Moco Museum en verrijken daarmee de collectie van ICY & SOT – A Moment of Clarity.

Mede-curator Anna Nooshin

Kim Logchies-Prins, oprichter van het Moco Museum, cureerde de expositie van ICY & SOT samen met Anna Nooshin. De in Iran geboren Anna kan zich goed identificeren met de twee broers. Ook zij is ooit hetzelfde land ontvlucht. Ondanks deze heftige gebeurtenis hebben beide partijen hun leven daarna een positieve en inspirerende draai kunnen geven. Begin maart reisden Anna en Kim af naar New York om de kunstenaars te ontmoeten en werken te selecteren voor de komende expositie.

ICY & SOT – A Moment of Clarity
Van 1 juni 2018 t/m 15 januari 2019

Moco Museum
Honthorststraat 20
Amsterdam
Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur

Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Broken Heart – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Color Rain – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Dream – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Hope – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Let her be free – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Molotov – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
People’s Power – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
Portrait of freedom – ICY & SOT
Moco Museum Amsterdam - ICY & SOT
We are all the same – ICY & SOT