Een diepzinnige expositie in Hotel Arena

Max Kraanen
Foto: Max Craanen, courtesy Galerie Fontana

Hotel Arena, gelegen aan de rand het Amsterdamse centrum, heeft een eigen galerie. Eens per 2 maanden wordt in deze ruimte een nieuwe expositie georganiseerd. In december en januari staat de Gallery in het teken van kunstenaars Max Kraanen en Marjolein Blom.

Speciaal voor Hotel Arena hebben Max Kraanen en Marjolein Blom – die normaal gesproken apart werken – een expositie samengesteld die gedurende de feestmaand te zien is in de Gallery. De ene kunstenaar richt zich op de zoektocht naar ‘het Geluk’ en de menselijke psyche. De andere kunstenaar houdt zich bezig met natuurwetenschappelijke theorieën en de ongrijpbare aard van ‘het Niets’. Blom en Kraanen brengen hun werk samen onder de toepasselijke naam: Over Geluk en het Niets. Een expositie die inspireert, discussies oproept en verbindt.

De zoekende mens

Beide kunstenaars delen hun fascinatie voor het raadselachtige en ondoorgrondelijke. Ze bekijken de wereld om hen heen met een (onder)zoekende blik. In beider werk staat de zoektocht naar antwoorden op vragen centraal. De antwoorden zijn hierbij van minder belang. Hoe harder je zoekt naar antwoorden, des te minder kom je te weten. Telkens komen er nieuwe vragen bij. Desondanks willen de kunstenaars toch vooral de schoonheid en de lichtheid van de zoektocht te benadrukken.

Diepzinnig werk

Max Kraanen doet in zijn werk veelal onderzoek naar onzichtbare processen in de menselijke psyche, zoals het streven naar geluk of de angst voor eindigheid. In zijn Welcome to Day One of Happiness wordt een installatie, die nagenoeg het perfecte geluksgevoel verbeeldt, langzaam maar zeker afgebroken.

Marjolein Blom creëerde het werk An Monkey peeled an Onion, dat is gebaseerd op natuurwetenschappelijke en filosofische theorieën over het vacuüm. Het gaat over de ongrijpbare aard van het Niets. Maar bovenal gaat het over het menselijke verlangen om de dieperliggende mechanismen van ons bestaan bloot te leggen aan de hand van de wetenschap.

Over Hotel Arena

Hotel Arena is een bruisende ontmoetingsplek in Amsterdam-Oost. Dankzij de mix van buurtbewoners, hotelgasten en bezoekers van het Oosterpark is er altijd iets te beleven. Het monumentale pand waarin Hotel Arena is gehuisvest stamt uit 1888. Door de jaren heen is het gebouw getransformeerd tot een viersterren hotel. Ondanks de vele veranderingen zijn er altijd oorspronkelijke details in tact gehouden, zoals de origineel hout marmeren trap en de gerestaureerde kapel. Ze vertellen nog elke dag over de rijke geschiedenis van het gebouw.

Eén van de speerpunten van Hotel Arena is de culturele programmering. Hiertoe behoort ook de inpandige galerie waar elke 2 maanden een andere exposant centraal staat. Eerder schreven we al over de exposities van de Nederlandse fotografen Jan Stel en Teo Krijgsman.

Over Geluk en het Niets van Max Kraanen en Marjolein Blom is te zien in de Gallery vanaf 14 december 2019 tot eind januari 2020.

Hotel Arena
’s-Gravesandestraat 55
Amsterdam

Marjolein Blom
Foto: Marjolein Blom, courtesy of Galerie Caroline O’Breen
Marjolein Blom
Foto: Marjolein Blom, courtesy of Galerie Caroline O’Breen
Max Kraanen
Foto: Max Craanen, courtesy Galerie Fontana
Max Kraanen
Foto: Max Craanen, courtesy Galerie Fontana