Fabrique des Lumières komt naar Amsterdam

Zuiveringshal West
Foto’s: Arjen Veldt

Atelier des Lumières in Parijs was sinds de opening in 2018 een enorme hit. In een voormalige gieterij werden beroemde kunstwerken op gigantische grootte geprojecteerd. In april 2022 opent er een nieuw filiaal in Amsterdam: Fabrique des Lumières.

De locatie voor deze Nederlandse vestiging van het Atelier des Lumières is de Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam. Op 1 juli begint de verbouwing van het 2.800m² grote gebouw. Belangrijk daarbij is dat de elementen van het gebouw zoveel mogelijk intact blijven. Zo kunnen bezoekers genieten van kunst én architectuur.

Klassiek en modern

In het verleden toonde Atelier des Lumières werken van onder andere Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí. In de Fabrique des Lumières zal ook ruimte zijn voor klassieke en moderne kunstenaars, maar ook zal er aandacht zijn voor hedendaagse kunst. De komst van het centrum moet Amsterdammers en bezoekers aan de stad een extra reden te geven om naar het Westergasterrein te komen.

Bruno Monnier, president van Culturespaces, de organisatie achter Atelier des Lumières: “Na de oprichting van onze digitale kunstcentra in Frankrijk, zijn we verheugd om dit nieuwe centrum voor de stad Amsterdam te creëren. De Fabrique des Lumières zal bezoekers van Nederland een onvergetelijke, meeslepende en zintuiglijke, artistieke ervaring bieden.”

Duncan Stutterheim, initiatiefnemer Westergas: “Wij zijn heel blij met de komst van Atelier des Lumières in de Pazzanistraat. De visie die we hebben voor Westergas als Cultuurdorp met een open karakter krijgt hiermee steeds meer vorm.”

Zuiveringshal West

Zuiveringshal West

Klimt
Foto: E. Spiller