Nederland is een mooi museum rijker. Binnenkort opent LAM Lisse de deuren, maar het is nu al mogelijk om een bezoek te brengen. Wij gingen alvast een kijkje nemen en waren aangenaam verrast.
Het museum is te vinden in een prachtig nieuw gebouw van KVDK Korbee van der Kroft architecten uit Noordwijk en staat in hetzelfde park als Kasteel Keukenhof. Eenmaal binnen vallen direct een aantal zaken op. Er is geen balie, geen restaurant en geen museumwinkel. Niets anders dan de kunst staat centraal. Wat wel aanwezig is, zijn de zeer vriendelijke en behulpzame medewerkers van het museum.
Mobiele gids
Bij binnenkomst staan ze klaar om je te begroeten, de kaarten te scannen en je uitleg te geven over het bezoek aan LAM (Lisser Art Museum). Ook de manier waarop de kunst te bekijken en bewonderen is, wijkt namelijk af van de meeste andere musea. Met je smartphone log je in op een speciaal Wi-Fi-netwerk, waardoor het mogelijk is om een unieke URL te bezoeken. Hiermee is je telefoon plots veranderd in een handzame gids.
De kunstwerken in de 5 zalen zijn namelijk niet voorzien van bordjes met daarop de titel, de naam van de kunstenaar en een korte uitleg. Zie je iets dat je bevalt, dan zoek je dat werk op om meer informatie te krijgen. Het idee is om niet alle kunst uitgebreid te bekijken, maar alleen de werken die je echt boeien. Volgens het museum is 5 werken meer dan genoeg.
Praatje maken
Nu ben ik zelf bovenmatig geïnteresseerd in kunst en heb ik een brede smaak. Ik stond dus bijna overal lang te kijken. Bovendien had ik mijn 9-jarige zoon bij me die me op een andere manier naar kunst laat kijken. Speciaal voor kinderen staan er in de app bij flink wat werken prikkelende vragen die ik hem kon stellen. Ook knoopten de medewerkers in de zalen regelmatig een praatje met ons aan.
De moderne collectie van het museum is zeer divers en bevat schilderijen, sculpturen, foto’s, video’s en installaties. Er zijn veel Nederlandse kunstenaars te vinden, maar ook internationale namen. Denk aan Andy Warhol, Ron Mueck en Do Ho Suh. Van die laatste kunstenaar heeft het LAM zelfs de primeur als eerste Nederlandse museum met werk van de Koreaanse artiest.
Voedsel
Rode draad in de collectie is voedsel en de consumptie ervan. Elk werk in het museum heeft daarmee iets te maken. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de alle stukken uit de collectie van de VandenBroek Foundation afkomstig zijn. Dit is de collectie van de familie Van den Broek, die je kent van de supermarkten en slijterijen. In de loop der jaren hebben zij prachtige werken verzameld, die nu heel goed samen in een museum passen.
Ik was zelf aangenaam verrast door het museum. Het mooie gebouw, de net even andere aanpak en natuurlijk de fijne kunst zorgen samen voor een mooie ervaring tijdens een bezoek aan het LAM. Ik ga hier bewust niet te veel op de kunst in, omdat ik van mening ben dat je jezelf moet laten verrassen. Net als bij de recensie van een film of boek geeft ik liever niet veel over de inhoud prijs. Het enige wat ik wel mee wil geven, is dat dit nieuwe museum het bezoeken meer dan waard is.
Het bezoeken van LAM Lisse gaat met behulp van tijdslots. Het is dus belangrijk dat je thuis van te voren je tijdstip kiest en daarvoor kaarten koopt.