Bezoek het vernieuwde B.B. King Museum in Mississippi

B.B. King Museum
Nieuwe tentoonstellingen in het B.B. King Museum in Indianola, Mississippi
Foto’s: Rory Doyle

Als muziekliefhebber kom je zeker aan je trekken met een reis naar de Amerikaanse staat Mississippi. Neem nu het B.B. King Museum in Indianola, dat onlangs na een forse uitbreiding de deuren opende.

In museum kom je van alles te weten over B.B. King en de blues, maar ook over muziekgeschiedenis en het Amerika in de vorige eeuw. Hoogtepunten zijn natuurlijk de iconische gitaar Lucille en de prachtige auto’s waarin B.B. King graag pronkte. Zo zie je een Rolls-Royce Silver Shadow, zijn geliefde Chevy El Camino en de ultramoderne tourbus waarmee hij door het land reisde.

Memorial Garden

Ook is in het museum het graf van de in 2015 overleden bluesmuzikant te bezoeken. Deze kreeg bij de verbouwing van het museum een fraaie overkapping, waardoor de omringende Memorial Garden een indrukwekkende plek is om te bezoeken. De gitarist ligt hier trouwens op eigen verzoek begraven. Eerder opende hij zelf het aan hem gewijde museum.

Binnen duik je echt de geschiedenis in, maar dan wel op een moderne manier. Zo staat het museum ook stil bij hoe zwaar het was om als zwarte muzikant halverwege de vorige eeuw om te gaan met racisme en vooroordelen. Deze duistere kant heeft ook een welverdiende plek in het museum gekregen. Het is immers een onlosmakelijk onderdeel van de blues.

Oude fabriek

De locatie zelf is ook indrukwekkend. Het B.B. King Museum and Delta Interpretive Center is namelijk gevestigd in een oude fabriek waar King in de jaren ’40 heeft gewerkt. Hij hielp daar om katoenvezels van zaden te scheiden. In die tijd woonde B. B. King ook in Indianola. Later trok hij naar Memphis om vanuit daar uit te groeien tot een van de beste gitaristen ooit en een iconisch boegbeeld van de blues.

Een muzikale reis naar dit museum is heel mooi te combineren met het volgen van de Mississippi Blues Trail die je langs iconische plaatsen uit de muziekgeschiedenis voert.

B.B. King Museum
B.B. Kings Gibson Lucille-gitaar in het B.B. King Museum & Delta Interpretive Center
B.B. King Museum
Nieuwe tentoonstellingen in het B.B. King Museum in Indianola, Mississippi
B.B. King Museum
Nieuwe highlights in het B.B. King Museum & Delta Interpretive Center
B.B. King Museum
Nieuwe highlights in het B.B. King Museum & Delta Interpretive Center