Bekijk het opvallende Kunsthaus in Graz

wat is dat?

Alsof er een enorm buitenaards organisme is neergestreken. Zo zou je het Kunsthaus in het Oostenrijkse Graz kunnen omschrijven.

Het gewaagde ontwerp van Sir Peter Cook en Colin Fournier valt op in de historische binnenstad, maar lijkt er wel thuis te horen. De moderne nieuwbouw past op een of andere manier goed bij de klassieke bouwwerken in de omgeven. Dat komt ook omdat het gebouw pas echt opvalt van een afstand. Van dichtbij ogen de ronde vormen erg vriendelijk.

Energie

Het Kunsthaus Graz is gemaakt van 1288 semi-transparante panelen van acryl. Deze zijn allemaal voorzien van fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in energie. Deze kan gebruikt worden om met behulp van 930 lichtbronnen in het gebouw beelden op de gevel van het gebouw te creëren. Of zoals de ontwerpers zeggen: het gebouw te laten communiceren met de bewoners van de stad.

In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Het Kunsthaus werkt niet met een vaste collectie. Een bezoek een aan de museumshop en het café van het museum zijn zeer aan te raden.

uitstulpsels

graz

ronde vormen

930 lichten

communicatie

gevel

uit de lucht

nieuw en oud

acryl

knobbel

graz

op straat

Foto’s © Eduardo Martinez, Nicolas Lackner, Christian Plach

Volg ons op Facebook