Dit jaar opent het Grand Egyptian Museum

Dit jaar opent het Grand Egyptian Museum
Foto: Heneghan Peng Architects

Liefhebbers van kunst en geschiedenis moeten al voorzichtig gaan nadenken over een stedentrip naar Caïro. Daar opent namelijk dit jaar het spectaculaire Grand Egyptian Museum (GEM) zijn deuren.

Een officiële datum is nog niet bekend, maar dat de opening in 2023 gaat gebeuren staat vast. Dat is goed nieuws, want het museum was al in 2002 aangekondigd. Onder andere COVID en allerlei lokale uitdagingen stonden de ontwikkeling van het museum in de weg. Het nieuwe museum is de opvolger van het Museum der Egyptische oudheden. Het GEM is grootser opgezet en voldoet aan alle moderne eisen waar een museum met een internationale topcollectie aan moet voldoen.

Nieuwe locatie

Er is ruimte voor meer dan 100.000 voorwerpen, waarvoor maar liefst een oppervlakte van bijna 50 hectare is vrijgemaakt. Om die ruimte te krijgen heeft men voor een nieuwe locatie gekozen. Deze is niet meer in de drukke stad, maar aan de rand ervan. Niet ver van de piramides van Gizeh. Bezoekers kunnen die twee dus combineren en bijvoorbeeld kiezen voor een hotel in de buurt. Het museum ligt niet ver van het vliegveld en in de toekomst zal ook de metro van Caïro hier stoppen.

Voor het ontwerp van het museum is gekozen voor het Ierse Heneghan Peng Architects. Zij lieten zich inspireren door de eeuwenoude geschiedenis van Egypte en de manier waarop de Nijl het landschap heeft gevormd. De entree met opvallende driehoeken is een spectaculaire blikvanger.