The 2000 Sculpture vindt onderkomen in Zwitserland

Walter de Maria - The 2000 Sculpture
Foto’s: Flavio Karrer, © 2022 Estate of Walter De Maria

Na jarenlange omzwervingen langs musea over de hele wereld heeft de iconische installatie The 2000 Sculpture van kunstenaar Walter de Maria een mooie permanente plek gevonden. het kunstwerk heeft een plek gekregen in de vaste collectie van Bechtler Foundation in het Zwitserse Uster.

Het getal in de titel van het werk verwijst naar het aantal gipsen elementen waar het uit bestaat. Deze zijn even groot qua formaat, maar wijken af qua vorm. Iets wat je op het eerste gezicht misschien niet ziet, maar wat op gaat vallen als je langer kijkt. Dan zie je dat het aantal hoeken niet altijd gelijk is. De Maria rangschikte ze in het volgende patroon: 5-7-9-7-5-5-7-9-7-5.

Het ritme van het kunstwerk is een mooie verwijzing naar de muzikale achtergrond van Walter de Maria. In de jaren 60 was hij namelijk drummer in de band Primitives waarin hij samen speelde met John Cale en Lou Reed. Je zou Primitives dus als een voorloper van The Velvet Underground kunnen zien. Toch speelde toen al kunst een nog belangrijkere rol in het leven van De Maria. Vooral op het gebied van Land Art wordt hij gezien als een van de grondleggers.

Ontmoeting

Het werk The 2000 Sculpture maakte hij in 1992. Het was al eerste te zien in Kunsthaus Zürich. Later was het nogmaals te zien in het Hamburger Bahnhof, Museum for Contemporary Art in Berlijn en het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) in LA. Daarna keerde het terug naar het Kunsthaus Zürich. Tijdens de voorbereiding die maar liefst 10 jaar duurde was er een ontmoeting tussen Thomas en Cristina Bechtler en de kunstenaar.

In eerste instantie wilde Thomas Bechtler het werk kopen voor het Kunsthaus, maar die koop mislukte. Uiteindelijk is het wel gelukt om de installatie aan te schaffen voor de Walter A. Bechtler Foundation. Daar zal het nu te zien zijn in een van de nieuwe ruimtes in het gebouw. Het 500 vierkante meter grote kunstwerk is een van de grootste in zijn soort en is elk moment van de dag net even anders. Het is dus aan te raden om de installatie meer dan een keer te bekijken.

Bechtler Foundation
Weiherweg 18610 Uster
Zwitzerland

Walter de Maria - The 2000 Sculpture

Walter de Maria - The 2000 Sculpture