Depot Boijmans Van Beuningen opent 3 dagen voor publiek

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV
Depot Boijmans van Beuningen door architectenbureau MVRDV (alle foto’s © Ossip van Duivenbode en alle artist impressions © MVRDV)

Momenteel wordt in Rotterdam druk gebouwd aan het nieuwe kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen. De opening van dit unieke gebouw staat gepland voor volgend jaar. Nieuwsgierige bezoekers kunnen echter binnenkort al een kijkje nemen. Van 25 t/m 27 september zal het lege depot toegankelijk zijn voor publiek.

De bouw van ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot is bijna gereed. Om dit te vieren vindt in het laatste weekend van september een Zilveren Opening* plaats. Drie dagen lang kan iedereen het bijzondere gebouw, inclusief daktuin met uitzicht over Rotterdam, komen verkennen. Hierna zal het lege gebouw worden gevuld met de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen (151.000 objecten) en wordt het gemeubileerd. De Gouden Opening zal vervolgens plaatsvinden in het najaar van 2021. Tegen die tijd functioneert Depot Boijmans Van Beuningen volledig.

Een iconisch gebouw voor Rotterdam én Nederland

Na voltooiing van het kunstdepot is Rotterdam een architectonisch icoon rijker. Het depot, dat is ontworpen door architectenbureau MVRDV, wordt een nieuw soort museumgebouw waar de bezoeker ook een kijkje kan nemen achter de schermen. Het geeft een extra dimensie aan het museumbezoek. Bezoekers kunnen voortaan getuige zijn van zaken als conservering, restauratie, transport en onderzoek. Op een volledig transparante manier is te zien wat het museum doet en hoe het voor zijn bezittingen zorgt.

Depotontwerp van MVRDV

Het depot, dat MVRDV ontwierp onder leiding van Winy Maas, is met 39,5 meter net zo hoog als de museumtoren van het ernaast gelegen Museum Boijmans Van Beuningen. Het gebouw heeft een ronde vorm gekregen en is open naar alle richtingen. Iedere ruimte in het depot is voorzien van een eigen klimaat. Dit wordt in stand wordt gehouden door speciale installaties. In totaal zijn er 5 verschillende klimaten die zijn afgestemd op kunstwerken van uiteenlopende materialen.

Commerciële functie van het depot

Naast de rol als depot van het Boijmans krijgt het nieuwe gebouw ook een commerciële functie. Een deel van het pand kan worden gehuurd als opslagruimte voor kunst van privéverzamelaars, kunstcollecties van bedrijven of collecties van andere musea. Zij kunnen hun gehuurde ruimte vervolgens openstellen voor het publiek. Deze huurders krijgen trouwens dezelfde service en professionaliteit aangeboden als de museumcollectie.

Daarnaast komt er ook extra ruimte voor evenementen en andere activiteiten. Op de zesde etage, dat zich bevindt op ongeveer 35 meter hoogte, heb je een adembenemend uitzicht over Rotterdam. Hier tref je de daktuin, met daarin metershoge berken die bestand zijn tegen de weersomstandigheden, een paviljoen met een verhuurbare evenementenruimte plus een restaurant. Tenslotte worden een depotwinkel en speciale rondleidingen ook onderdeel van de beleving.

Extra info over de tijdelijke openstelling

*Over de Zilveren Opening van 25 t/m 27 september 2020: wegens de maatregelen rondom COVID-19 is nog niet precies te zeggen hoe de Zilveren Opening zal plaatsvinden, via een livestream of met vele honderden bezoekers op 15.000 vierkante meter. Houd de website en de social media van Boijmans in de gaten voor updates.

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV

Depot Boijmans van Beuningen - MVRDV