Welk bedrijf heeft nou niet zijn eigen website? En ook als je graag wilt bloggen of influencer wilt worden, is een eigen website maken natuurlijk enorm belangrijk. Maar hoe maak je een website op de goede manier? Wij zullen in dit artikel antwoord geven op deze prangende vraag. Om te beginnen is een website uit de grond stampen gelukkig niet zo moeilijk als het lijkt. Maar er zijn zeker enkele belangrijke aspecten aan het bouwen van een site waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder, want we hebben alles wat belangrijk is bij het bouwen van een website voor je op een rij gezet!
Tip 1: Zet je plannen op papier
De eerste stap die je moet zetten is het bepalen van je doelen. Wat heb je voor ogen met je website? Wie wil je ermee bereiken en welke soort opbouw en lay-out zal je website hebben? Er zijn veel vragen om te bedenken (en te beantwoorden!) voordat je daadwerkelijk de techniek induikt. Zet die vragen op papier en ga aan de hand daarvan een plan maken. Daarna komen pas de andere stappen.
Tip 2: Bepaal je soort website
Een website is een website toch? Nou, zo simpel ligt dat niet. Er zijn veel verschillende soorten websites en deze zijn allemaal anders. In de eerste fase heb je je doelen opgeschreven; het soort website dat je uiteindelijk gaat maken, zal mede van deze doelstellingen afhangen. Er zijn zoals gezegd vele soorten websites, maar voor de scope van dit artikel is het zinvol om de opties wat te beperken. Heel veel websites die tegenwoordig worden gemaakt door zogenaamde ‘self-creators’ vallen in en van de volgende categorieën: blog, portfolio, of webshop.
De laatste jaren zijn vooral webshops enorm populair en in opmars. In de toekomst verwacht men zelfs dat online shoppen via een virtual reality-bril zal worden gedaan, maar voordat we zover zijn als mensheid, zullen we eerst nog een tijdje moeten scrollen in een ‘gewone’ webshop. Online winkels zijn nu al de meest complexe websites omdat er betaalmethoden, bestelmethoden en bestelformulieren met allerlei verschillende velden ingevoegd en ontwikkeld moeten worden. Een portfolio moet er goed en strak uitzien, maar is al een stuk makkelijker om te maken, en een blog is het type website dat normaal gesproken het makkelijkste is om te bouwen en vorm te geven.
Tip 3: Huur een professional in
Een vraag die je jezelf moet stellen is of je denkt technisch goed genoeg onderlegd te zijn om een website te kunnen maken, of er juist moeite mee zult hebben. Een webdeveloper of webdesigner kan je in het laatste geval uit de brand helpen. We willen er wel voor waarschuwen dat dit best wel eens een lange, tijdrovende zoektocht kan worden: webdesigners hebben het over het algemeen erg druk, vooral omdat er een groot tekort is aan goede designers en ander ICT-personeel.
Naast het maken van de techniek op de website zou je er ook voor kunnen kiezen een SEO-professional om hulp te vragen. Dit zijn experts die precies weten hoe jouw website goed kan ranken in Google. Vooral voor een portfolio of webshop kan dat bijzonder belangrijk zijn als je klanten wilt aantrekken. In sommige gevallen kan dat leiden tot een soort kruisbestuiving van verschillende soorten websites in één, omdat de SEO-expert je misschien zal aanraden ook te bloggen over de foto’s op je portfolio of de producten in je webshop voor een betere online vindbaarheid en ranking in Google.
Tip 4: Gebruik templates
Wanneer je een professional inhuurt, zul je je niet druk hoeven te maken over de vraag of je wel of geen templates moet gebruiken, maar als je besluit zelf een website te bouwen zonder al te grote kennis van IT en webdesign, is het meer dan aan te raden standaard templates te gebruiken voor het bouwen van je site. Maak je geen zorgen, de meeste templates zijn heel simpel in gebruik en makkelijk op je website toe te passen. Toch moet je erop letten dat het ontwerp goed genoeg is om betrouwbaar over te komen.
Zo’n 48% van de internetgebruikers geeft aan dat ze de look en feel van een website meenemen in hun beoordeling van de betrouwbaarheid van een site en/of een bedrijf. Een webshop die bijvoorbeeld nogal houtje-touwtje in elkaar is gezet, zal weinig betrouwbaarheid uitstralen. Bovendien moet je ook letten op je lay-out. Waar komen de contactpagina, een eventuele blog-pagina, de veelgestelde vragen, en eventuele andere onderdelen?
Het is aan te raden je menu niet te groot en te omslachtig te maken. Gebruikers houden niet van rondklikken op je website tot ze eindelijk gevonden hebben wat ze zoeken. Dus hou het vooral simpel, welke template je ook kiest.
Tip 5: Vergeet de snelheid van je website niet
De laatste tip is er niet per se één om je te helpen snel een website te bouwen, maar wel eentje om te voorkomen dat je maar aan je site blijft sleutelen, omdat je website of webshop niet genoeg omzet, verkopen, of clicks genereert.
De snelheid van je website bepaalt namelijk voor een groot deel het succes ervan. Een simpele truc om de laadsnelheid te verbeteren is bijvoorbeeld het omzetten van je afbeeldingen naar Tiny PNG’s. Het laden van de afbeeldingen is in veel gevallen namelijk de boosdoener als het gaat om de laadsnelheid, of beter gezegd het gebrek aan laadsnelheid. Blijf je problemen houden? Laat een professional ernaar kijken. Het is meer dan de moeite en het geld waard om het goed te doen, want een trage website zal bezoekers afschrikken. Je wilt ze niet in de armen van een concurrent duwen, toch? Veel succes met het bouwen van je nieuwe site!