Ben jij al klaar voor 5G op je telefoon?

smartphone van Samsung

We gebruiken onze mobiele telefoon op een andere manier dan vroeger. Eerst belden we alleen. Inmiddels appen, streamen, gamen en uploaden we de hele dag. Om hier optimaal gebruik van te maken heb je natuurlijk een goede telefoon nodig, maar ook een goed mobiel internet.

Vandaar dat 5G eraan komt, een razendsnel mobiel netwerk waarmee we weer een paar jaar vooruit kunnen. Het huidige 4G komt uit 2013, dat is voor internetbegrippen heel lang geleden. Dit was in de tijd dat de iPhone 5 net op de markt was en de Samsung Galaxy S4 uitkwam. Waarschijnlijk ben je zelf al flink wat modellen verder, dus waarom je internet dan ook niet? Zorg dus dat je snel 5G ready bent.

Met 5G voldoet het mobiele internet weer aan alle eisen die we er tegenwoordig aan stellen. Onze smartphone is allang geen telefoon meer, maar een zakcomputer waarmee we constant verbonden zijn met onze vrienden, familie en de rest van de wereld. En natuurlijk met Whatsapp, Netflix, Instagram, Spotify, TikTok. Daar zijn dit jaar ook nog apps als Zoom en Teams bijgekomen, waarmee we online kunnen vergaderen, borrelen of bijpraten.

Festivals

We verwachten dat de kwaliteit van al die apps zo hoog mogelijk is. Series moeten nog scherper ogen dan op de gewone tv, muziek moet levendig klinken en bij videobellen willen we alles perfect in beeld hebben. Daarvoor heb je dus goed mobiel internet nodig die dit allemaal met gemak ondersteunt. Ook zou het fijn zijn als op festivals, in een stadion of op een druk station het internet stabiel en snel blijft. Dat kan dus binnenkort met 5G.

Maar 5G kan nog veel meer dan dat. We staan er niet altijd bij stil, maar overal om je heen is tegenwoordig internet te vinden. Van een handige videodeurbel tot een slimme thermostaat en van een wasmachine die je van afstand kunt besturen tot luidsprekers met spraakassistentie. En dat zijn nog slechts de voorbeelden die wij in huis hebben. Met 5G is nog veel meer mogelijk. Denk aan slimme stoplichten die kunnen communiceren met ambulances, zodat deze sneller en veiliger kunnen doorrijden. Of geautomatiseerde processen in de industrie of landbouw. 5G is dus echt de toekomst.

Hoog tempo

Vaak duurt het nog best lang voordat toekomst realiteit is, maar in het geval van 5G is dat niet meer het geval. Providers als KPN zijn druk bezig met 5G. Momenteel zijn de dichtstbevolkte delen van ons land al voorzien van 5G en volgt de rest in een hoog tempo. Vanaf 2022 gaat het vervolgens helemaal interessant worden, want dan gaan de snelheden van 5G in Nederland een flink stuk omhoog en kun je echt gaan profiteren van alle voordelen die 5G te bieden heeft.

Het is dus slim om nu al te kijken naar een telefoon die 5G ready is. Mobiele telefoons die 4G ondersteunen, zijn niet automatisch ook geschikt voor 5G. Hiervoor heb je een 5G toestel nodig, dat 4G en 5G ondersteunt.  Zo is bijvoorbeeld de Samsung Note20 5G proof. Met dit toestel kun je dus profiteren van het snelste en stabielste mobiele internet, maar ook van bijvoorbeeld een prachtig beeldscherm en een geniaal goede camera.