Het grote tekort aan goed geschoolde ICT’ers loopt op

laptop

Sinds de wereld in 2020 voor het eerst sinds lange tijd met een pandemie geconfronteerd werd, is er veel veranderd. Vrij letterlijk kunnen we stellen dat ons leven nooit meer hetzelfde zal zijn als voorheen. Dat wil overigens niet per definitie zeggen dat er sprake is van een negatieve verandering.

We zijn voor een deel anders gaan leven en ontwikkelingen die al enige tijd op stapel stonden, zijn versneld uitgerold. Met name op ICT-gebied zijn forse stappen gezet. Niet in de laatste plaats hebben we dat te danken aan het feit dat we min of meer werden gedwongen om nieuwe wegen in te slaan. Het thuiswerken heeft een enorme vlucht genomen en ook onze vrijetijd brengen we vaker online door. Dat heeft natuurlijk ook een keerzijde: ICT-bedrijven kunnen het werk nauwelijks aan en zitten te springen om personeel.

Ondersteuning

Een vergadering bijwonen vanuit je luie stoel, terwijl je intussen alvast de aardappels aan het schillen bent? Het kan tegenwoordig allemaal. Vanaf je eigen computer inloggen bij een webwinkel of in een casino? Het is tegenwoordig geen enkel probleem. Maar lang niet iedereen is even bedreven in het bedienen van computers en het gebruiken van geavanceerde applicaties. De systeembeheerders van weleer hebben plaatsgemaakt voor een helpdesk die op afstand ondersteuning biedt. Het zal dan ook nauwelijks verbazing wekken dat voor de functie H elpdesk Medewerker ICT vacatures momenteel zeer talrijk beschikbaar zijn. Dergelijke banen zijn voor iedereen met de juiste opleiding een buitenkansje, want je kunt vaak zelf ook gewoon thuiswerken en bovendien zijn er volop mogelijkheden om dergelijke functies in deeltijd uit te voeren.

Cyber-security

Zo goed als we onze woning beveiligen tegen ongewenste indringers, zo slecht is het vaak gesteld met onze online beveiliging. Criminelen verleggen hun werkgebied meer en meer naar het wereldwijde web en dagelijks zijn duizenden hackers actief. Een groot aantal ICT vacatures heeft momenteel betrekking op de beveiliging van systemen. Maar ook op het gebied van dataverwerking valt er volop werk te vinden. Het gebruik van grote hoeveelheden data om allerlei processen aan te sturen is nu al aan de orde van de dag en zal alleen nog maar verder toenemen. Data verzamelen is niet moeilijk, maar die data vervolgens op de juiste wijze interpreteren en gebruiken als basis voor het optimaliseren van je bedrijf is een hele kunst. Wie die kunst verstaat, kan er een aardige boterham mee verdienen.