December is traditiegetrouw de maand waarin veel chocolade wordt gegeten. Van de chocoladeletters schakelen we moeiteloos over op de kerstkransjes. Maar wist je dat veruit de meeste chocolade een product is van armoede, ontbossing en kinderarbeid?
Achter al die chocoladelekkernijen gaat dus heel wat ellende schuil. Daarom wordt elke 2 jaar de Cacao Barometer gepubliceerd. Dit is een rapport over de duurzaamheid in de wereldwijde cacaosector. Het rapport is een initiatief van het VOICE Network, waar ook maatschappelijke organisatie Solidaridad lid van is. Begin december verscheen de Cacao Barometer 2020.
Structurele oplossingen nodig
De harde conclusie van dit rapport is dat boeren en arbeiders in de mondiale cacaoproductie nog steeds dagelijks te maken hebben met grootschalige armoede, kinderarbeid en ontbossing. Ondanks alle aandacht voor deze problemen in de afgelopen decennia, heeft dit helaas nog niet geleid tot structurele oplossingen.
Zelfs chocolademerken met certificering (Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance) kunnen deze problematiek niet compleet uitsluiten. En grote spelers als Nestlé, Mars en Mondelez International doen bij lange na niet genoeg blijkt uit de Cacao Barometer 2020. Maar ook kleinere merken die bekend staan om hun duurzame karakter, hebben nog een flinke slag te maken.
Zorgeloos genieten van chocolade
Om in de toekomst te kunnen genieten van chocolade moet eerst de situatie in de cacaoteelt veranderen. Maar wat kun je nu al doen? Solidaridad helpt je graag op weg en deelt daarom een lijst met tips hoe je solidair kunt zijn met de cacaoboeren. Met je koopgedrag kun je namelijk bijdragen aan een eerlijkere prijs voor deze mensen. Doe je mee? Uit ervaring weten we dat je bijzondere chocoladerepen tegen zult komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Bean-to-bar merken als Chocolatemakers, Original Beans en Rokbar.