Unseen toont de beste hedendaagse fotografie

Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Julian Rosefeldt, Euphoria (production still Nr 1), Courtesy Galerie Ron Mandos

Van 22 t/m 24 september staat cultuurpark Westergas weer in het teken van Unseen Amsterdam. De nieuwe editie van deze internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie belooft gedenkwaardig te worden. Het overkoepelende thema dit jaar is natuur.

Net als andere jaren wordt er tijdens Unseen Photo Fair een veelzijdig programma gepresenteerd. Deze elfde editie bestaat uit maar liefst 72 exposerende galeries, 10 speciale installaties en 65 deelnemende uitgevers van fotografieboeken. Het thema ‘natuur’ zorgt dit jaar voor interessante werken, waarbij de relatie tussen mens en milieu wordt verkend. Naast gevestigde internationale kunstenaars krijgen ook opkomende talenten alle ruimte om hun foto’s te laten zien.

Main section in de Gashouder

Aan de beurs nemen ook dit jaar weer allerlei galeries uit binnen- en buitenland deel. Hier zitten oude bekenden bij als Kana Kawanishi uit Tokio, Japan, maar ook nieuwkomers als Carmen Araujo Arte uit Caracas, Venezuela. Opvallend is verder de toename van presentaties van internationaal gevestigde kunstenaars. Zo presenteert Grimm Gallery een solo van Dirk Braeckman, de Belgische kunstenaar die in tal van musea exposeerde en die België eerder vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Galerie Ron Mandos toont werk van Julian Rosefeldt, wiens werk onder andere deel uitmaakt van de collectie van het MoMA. En Galerie für Fotografie Persiehl & Heinur uit Hamburg, dit jaar voor het eerst aanwezig, toont nieuw werk van de legendarische modefotograaf Sarah Moon.

In allerlei presentaties is de natuur nadrukkelijk aanwezig. Zo introduceert Galerie Bart bloemstillevens van Femke Dekkers, die de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken. Hopstreet Gallery presenteert met draad bestikte landschapsfoto’s van Julie Cockburn. En Podbielski Contemporary uit Milaan brengt een bijzondere solopresentatie van Florence Di Benedetto. Haar werk beweegt zich op het snijvlak van documentaire en kunst en gaat over de olijfbomensterfte in Puglia.

Bezoek de boekenmarkt

De Unseen Book Market is een must voor verzamelaars en liefhebbers van boeken en fotografie. Het is een kans om je collectie uit te breiden en je kennis van deze kunstvorm te vergroten. Aan de editie van dit jaar doen zo’n 65 onafhankelijke uitgevers en handelaren in fotografieboeken van over de hele wereld mee. Ook hier is weer gekozen voor een mix van internationaal bekende veteranen en jonge, vernieuwende initiatieven.

Grenzen verkennen met Unbound

Unbound is gewijd aan projecten die de grenzen van het fotografisch universum verkennen. De sectie is dit jaar gecureerd door Unseen directeur Roderick van der Lee. Het thema ‘Suspended Matter’, een ecologische term voor in de lucht of in het water op drift geraakte minuscule deeltjes materie, refereert aan gevoelens van onmacht die we als individu kunnen ervaren wanneer we geconfronteerd worden met de krachten die impact op onze omgeving hebben.

Hier presenteert Stijn Elshuis de installatie Holy Mountain. Hij werd geïnspireerd door de maatschappelijke onrust rond Tata Steel. Morvarid K toont zijn installatie This Too Shall Pass, waarin hij via bosbranden de gevolgen van de klimaatcrisis in beeld brengt. De Koreaanse kunstenaar Jaehun Park is vertegenwoordigd met zijn digitale werk Overheated Windmill. Hierin staat een draaiende, zwarte rookwolken uitbrakende molen symbool voor de dreigende gevolgen van onze neiging de natuur te willen temmen.

Unbound  in de buitenlucht

Voor het eerst is er dit jaar ook een Unbound Buiten. Deze buitenpresentatie bestaat onder andere uit het werk van Awoiska van der Molen. De internationaal vermaarde fotograaf toont in de verborgen Japanse tuin achter de gashouder haar serie The Prelude, een aantal fotowerken op enorme glasplaten. De titel van deze serie verwijst naar een vers van de romantische dichter William Wordsworth over het grote belang van de natuur, geschreven tijdens de opkomst van de Industriële Revolutie.

Unveil presenteert ‘extended editions’

Dit jaar brengt Unseen een aanzienlijke hoeveelheid aan fotografie gerelateerde NFT’s. Voor de tweede keer is hiervoor een samenwerking aangegaan met Unveil, een platform dat zich inzet voor de digitalisering en transparantie van kunstfotografie. Tijdens Unseen zal Unveil exclusieve edities van gerenommeerde kunstenaars zoals Awoiska van der Molen, Kim Boske en Thomas Albdorf aanbieden tegen toegankelijke prijzen. Hiermee beogen zowel het platform als de kunstenaars kunst toegankelijker te maken voor een nieuw publiek van liefhebbers en verzamelaars.

De extended editions hebben hogere oplages en zijn beschikbaar gedurende een beperkte tijd, waardoor ze tegemoetkomen aan een breder publiek. De kunstwerken zijn toegankelijk, maar behouden exclusiviteit. Ze zijn beschikbaar tijdens Unseen en enkele dagen daarna. Na afloop van de tijdslimiet worden er geen extra edities gemaakt, wat de unieke status voor verzamelaars waarborgt. Goed om hier nog te benoemen is dat het certificaat van eigendom in NFT-vorm is, maar dat de koper ook een echte print ontvangt.

Meijburg Art Commission 2023

Traditiegetrouw vindt ook de bekendmaking plaats van de winnaar van de Meijburg Art Commission. Met deze prestigieuze prijs krijgt fotografietalent de kans van KPMG Meijburg & Co fotografietalent om nieuw werk te ontwikkelen en aan een groot publiek te tonen. Het thema van de Meijburg Art Commission 2023 is ‘Environment’. Het werk van de genomineerde kunstenaars refereert op geheel eigen wijze aan de relatie tussen de mens en zijn omgeving. De genomineerden zijn: Mathieu Asselin (The Ravestijn Gallery, Amsterdam), Florence Di Benedetto (Podbielski Contemporary, Milaan), Lonneke van der Palen (Galerie Fleur & Wouter, Amsterdam), Misha de Ridder (Caroline O’Breen, Amsterdam) en Mohsen Yazdipour (Ag Galerie, Teheran).

Online catalogus op GalleryViewer

Ook staat dit jaar staat de catalogus van Unseen weer op GalleryViewer. Naast alle getoonde werken, inclusief prijzen, omvat deze online catalogus de nodige achtergrondinformatie over kunstenaars en kunstwerken. Altijd handig mocht je geïnteresseerd zijn in een aankoop. En daarnaast gewoon erg leuk om doorheen te browsen.

Unseen Photo Fair 2023
Westergas, Klönneplein, Amsterdam

Vrijdag 22 september 11.00 – 21.00 uur
Zaterdag 23 september 11.00 – 19.00 uur
Zondag 24 september 11.00 – 19.00 uur

Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Overheated Windmill (still) Jaehun Park, Courtesy Bradwolff & Partners
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Thomas Albdorf, Courtsey UNVEIL
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Morvarid K, This Too Shall Pass (detail), Courtesy Bigaignon, Unbound
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Dirk Braeckman, Courtesy GRIMM Gallery
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Julie Cockburn, Courtesy Hopstreet Gallery
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Kim Boske, Tableaux 6, Courtesy Unveil
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Philipp Groubnov, Courtesy Josildada Conceição Gallery (Photographer Ira Grünberger)
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Sarah Moon, Courtesy Persiehl & Heine Galerie
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Awoiska van der Molen, The Prelude, 2021, Unbound Buiten
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Genomineerden Meijburg Art Commission 2023
Unseen Photo Fair - Amsterdam - 2023
Unseen (Fotograaf Almicheal Fraay, 2021)