Capital C brengt kunst, creativiteit en cocktails

Capital Kitchen
Boven de bar van Capital Kitchen hangt een sculptuur van Joep van Lieshout. Foto: Birgit Bijl

Capital C is een creatieve hub in het centrum van Amsterdam. De voormalige diamantbeurs is omgebouwd tot een prachtig gebouw, waarin je kunt werken, vergaderen en ontmoeten. Sinds kort is het ook mogelijk om iets te eten en drinken in de Capital Kitchen.

De recente opening van de horeca in Capital C was een mooie aanleiding om een bezoek te brengen. Niet alleen om wat lekkers te proeven, maar ook om meteen een rondje door het gebouw te maken. We beginnen bovenin het pand. Op de hoogste verdieping is de High Light te vinden, een spectaculaire uitbreiding van het gebouw. Helaas is de ruimte gereserveerd voor een evenement en kunnen we niet naar binnen, maar we genieten wel van het kunstwerk bij de ingang naar High Light.

Geslepen diamant

De gang van de lift naar de High Light bestaat uit donkere muren, donker tapijt en een donker plafond. Precies voor de ingang staat een lichtgevende zuil van Children of the Light. Wie goed kijkt naar het felle licht ziet daarin allerlei kleuren terug. Precies ook hoe het licht bij een mooi geslepen diamant allerlei kleuren krijgt. De ervaring schijnt op z’n best te zijn als je langs de installatie naar de moderne uitbouw van Capital C loopt, maar dan kan dus helaas niet.

Capital C
The Clock Tower door Erik Kessels. Foto: Jan Willem Kaldenbach

Het alternatief is gelukkig ook niet verkeerd, want op dezelfde verdieping is de klokkentoren van het gebouw aan de binnenkant onder handen genomen door Erik Kessels. Vol trots laat Kessels zien wat hij gedaan heeft met de ruimte. Overal waar je kijkt, zie je klokken en horloges in zeer uiteenlopende stijlen. Gelukkig staan ze allemaal stil, want anders zou je gek worden van al het getik.

Kakafonie

Toch kunnen ze nog wel degelijk geluid maken. Met een grote grijns laat de ontwerper horen wat er gebeurt als de vergadertijd in deze Clock Tower voorbij is: een kakafonie aan klokgeluiden. Gelukkig is er pontificaal in de ruimte een grote knop te vinden waarmee je dit weer kunt uitzetten. Hier zullen vergaderingen nooit te lang duren.

Via de trap gaan we naar beneden. Daar is namelijk werk van Rutger de Vries te vinden. Hij maakte zijn installatie met behulp van brandblussers en geperforeerde buizen. Door de blussers te vullen met verf en deze in de buizen te spuiten, ontstaat op de muren een wild patroon van druipende kleuren. Op elke verdieping hangt een nieuwe blusser, waardoor je beneden heel mooi de kleuren van verschillende etages door elkaar ziet lopen.

Capital C
Kunstenaar Rutger de Vries gaf kleur aan het trappenhuis. Foto: Jan Willem Kaldenbach

We bezoeken ook nog een drietal vergaderruimtes op de eerste verdieping. Met deze ruimtes laat Capital C zien dat vergaderen in een inspirerende omgeving goed kan zijn voor de creativiteit. Wat dacht je van een geheel roze ruimte met bijzondere stoelen die een eigen opklaptafel hebben? Of een vergaderzaal waar de tafel en de kast gemaakt zijn van kartonnen kokers.

Café-restaurant

Beneden aan de bar van de Capital Kitchen vertelt  Willem Sijthoff (een van de twee eigenaren van het pand) vol enthousiasme over de realisering van de horeca in het gebouw. In eerste instantie wilde hij het uitbesteden, maar via een omweg is hij toch zelf aan de slag gegaan. Met als resultaat een prachtig café/restaurant waar je de hele dag terecht kan. Van lunch tot diner en van koffie tot cocktail.

Sijthoff vroeg voor meerdere zaken hulp in van bekende deskundigen. Zo is de wijnselectie gedaan door Harold Hamersma, deed Ronald Giphart hetzelfde voor het bier en cureerde Michiel Borstlap de muziek die je hoort in Capital Kitchen. En ook hier zie je weer heel veel kunst van Nederlandse bodem. Boven de bar hangt een werk van Joep van Lieshout, aan een reling hangt het geweldige Quelle Fête (een vermoeide discobol) van RotganzenMaarten Spruyt was verantwoordelijk voor het hele concept van Capital Kitchen en de selectie van de kunst.

Capital Kitchen
Foto: Kim Winders

Ook de kaart heeft een lokale focus. De ingrediënten komen zo veel mogelijk uit de regio. Chef Dave Wijnschenk maakte een spannende kaart met klassieke gerechten met een twist met bijvoorbeeld bloemkool uit West-Friesland en Zeeuwse mosselen. Ook de cocktails zijn volgens deze manier gemaakt. De Finse cocktailspecialist Johanna Jalonen maakt bijvoorbeeld een aperol met bietensap of cocktails op basis van boerenjongens.

Capital Kitchen is open van maandag tot en met woensdag van 10 tot 22 uur en op donderdag en vrijdag van 10 tot 24 uur. Wil je een vergaderruimte boeken, kijk dan op de website van Capital C.

Capital Kitchen
Capital Kitchen. Foto: Geert Broertjes
Capital C
Het interieur van vergaderruimte The Essential is ontworpen door Sabine Marcelis. Foto: Jan Willem Kaldenbach
Capital C
Het interieur van vergaderruimte The Pink Salon is ontworpen door Ineke Hans. Foto: Jan Willem Kaldenbach
Capital C
Het interieur van vergaderruimte The Round Room is ontworpen door Remy & Veenhuizen. Foto: Jan Willem Kaldenbach