Collectief MSCHF verknipt een schilderij van Damien Hirst

nieuwe kunst maken
Foto: MSCHF

Het tegendraadse MSCHF uit Brooklyn weet met hun projecten altijd heel knap tegen de schenen van de populaire cultuur en kunstwereld aan te schoppen. Dit keer doen ze dat door een werk van Damien Hirst aan stukken te snijden.

Het gaat om het schilderij L-Isoleucine T-Butyl Ester dat Hirst in 2018 maakte. Voor een prijs van niet meer dan 30.000 dollar tikte MSCHF het op de kop. Niet om aan de muur te hangen, maar om nieuwe kunst te creëren en daar ook nog wat geld mee te verdienen. Damien Hirst is immers één van de best verdienende kunstenaars in de wereld.

Geld verdienen

Het schilderij bestaat uit 88 gekleurde stippen op een wit canvas. Dit is het soort kunst waarvan critici zeggen dat iedereen het zou kunnen maken. Toch is Damien Hirst de enige die er goed geld mee binnen weet te halen. Het verhaal, de marketing en de status van de kunstenaar spelen daarbij natuurlijk een net zo’n grote rol als de kunst zelf.

Vandaar dat ze bij MSCHF een interessant project zijn begonnen met het schilderij. Ze noemen het Severed Spots en het draait allemaal om de individuele stippen. Met heel veel precisie zijn namelijk de 88 stippen uit het doek gesneden. Vervolgens zijn deze gesigneerd door MSCHF en voorzien van een certificaat. Voor een prijs van 480 dollar kun je één van de stippen kopen.

Veiling

Het lege canvas met 88 gaten zal worden verkocht via een veiling. Het minimale bod daarbij zal $126.500 zijn. Als je dat bedrag samenvoegt met 88 keer 480 dollar kom je uit op een bedrag van 168.740 dollar. Niet slecht voor een investering van 30.000. Zelfs door alleen de stippen te verkopen zal MSCHF geld verdienen of eventueel quitte draaien, omdat er natuurlijk aanvullende kosten zijn.

Meer achtergrondinformatie over het project en de beweegredenen kun je lezen in het manifest dat MSCHF op de website van Severed Spots heeft geplaatst. Eerder baarde het collectief al opzien met een paar sneakers met wijwater in de zool, een computer vol virussen en een manier om Netflix te kijken op je werk.