MSCHF maakt Jezus Nikes met wijwater in zool

Jezus Nikes

Met de uitdrukking Jezus Nikes worden normaal gesproken sandalen bedoeld, maar studio MSCHF heeft er een letterlijke versie van gemaakt. Zij hebben een Nike Air Max 97 voorzien van heilig water en een crucifix.

Met de creatie van deze schoen verkent MSCHF op gedurfde wijze de overeenkomsten in devotie bij zowel religie als commerciële producten. Voor heel veel mensen is een uniek paar sneakers van Nike immers een bijna heilig object. Met deze gedachten in hun hoofd zijn ze bij MSCHF aan de slag gegaan om uiteindelijk tot de creatie van de Jesus Shoes te komen.

De klassieke Air Max 97 heeft een aantal veranderingen ondergaan die het van een gewone sneaker in iets bijzonders veranderen. Wat het eerst opvalt, is de crucifix op de bovenkant van de schoen. Het belangrijkste symbool van het christendom is vaker te zien op kledingstukken en krijgt ook dit keer een pontificale plaats.

Heilig water

Het meest bijzondere detail is echter te vinden in de zool. De makers hebben 60 cl aan water uit de rivier Jordaan gehaald en door een priester laten inwijden om daarna in de zool te injecteren. Dankzij de blauwe kleurstof valt het water op en zie je het bewegen. Het verwijst naar een passage uit de bijbel, Matteüs 14-25, waarin Jezus over het water loopt. Op de zijkant van de schoen staat ook een verwijzing naar deze passage geborduurd.

De wollen inlegzool is voorzien van een afbeelding van het Lam Gods en is bewerkt met wierook, één van de geschenken van de drie koningen. De rode kleur van de inlegzolen verwijst naar de rode schoenen van de Paus. De sneakers zijn in een heel kleine oplage gemaakt. De eerste batch is uitverkocht, maar wie bij MSCHF zijn telefoonnummer achterlaat, krijgt een seintje wanneer er weer nieuwe zijn.

Jezus Nikes

Jezus Nikes

Jezus Nikes

Jezus Nikes

Jezus Nikes