De avonturen van Abel Sikkink gaan verder in Paris

Recensie: Bert Wagendorp - Paris

Omslag van het boek Paris van Bert Wagendorp

Het is inmiddels al weer tweeëneenhalf jaar geleden dat schrijver Bert Wagendorp ons kennis liet maken met Abel Sikkink. In Phoenix en Kalle lazen we alles over zijn reis van de Achterhoek naar de Verenigde Staten en zijn werk als journalist tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. In Paris, het derde boek uit de serie, reizen Abel en zijn vriend Kalle naar Parijs.

In het begin van het boek komt in een voetnoot meteen de mededeling dat Paris een memoire is van Abel Sikkink en absoluut geen roman. Het is maar dat je het weet. Het zet in ieder geval wel aan tot nadenken bij de lezer waarna al snel het verhaal in volle vaart van start gaat. De inmiddels beroemde journalist en fotograaf hebben het plan om mee te gaan met een georganiseerde reis richting onder andere Jeruzalem en Egypte. Tegelijkertijd wil de uitgever van de krant waar Abel nog steeds werkt een voet aan de grond in Europa met als standplaats Parijs.

Zodoende komt Abel met zijn gevolg al snel in Parijs aan, op dat moment misschien wel de hoofdstad van de wereld. Op sprankelende wijze komt de stad door middel van woorden en af en toe wat afbeeldingen tot leven. Net zoals in de vorige twee delen maakt Abel al snel kennis met veel beroemde personages uit die tijd. Een beroemde correspondent heeft immers overal connecties en komt vaak op de juiste plaatsen. Dit zorgt (wederom) voor interessante context. Ook dit boek is een fraai verpakte geschiedenisles.

Onheil

Nadat Abel is gesetteld in Parijs is het tijd om terug te gaan naar de Achterhoek om de plek te bezoeken waar hij als kleine jongen afscheid van nam. Dit levert een aantal bijzondere ontmoetingen op. Terug in Parijs begint het voelbaar te worden dat er onheil in de lucht hangt. Uit de eerste hand maken we de Frans-Duitse Oorlog uit 1870 en 1871 mee en in de nasleep daarvan het beleg van Parijs en de oprichting van de Commune van Parijs.

Op de achtergrond spelen heel mooi de persoonlijke verhalen van Abel een rol. Er is natuurlijk de vriendschap met Kalle en de relatie met Sandra, maar in Paris is ook plaats voor ethische vraagstukken. Werkt Abel wel voor de juiste krant? Daarnaast zijn er ook plots ontwikkelingen rondom de vragen die Abel heeft over zijn broertje Antonie. Toen Phoenix, het eerste deel van deze serie, uitkwam was er sprake van een trilogie, maar na het lezen van Paris hebben we een sterk vermoeden dat er minstens nog een vierde deel zal volgen van de memoires van Abel Sikkink. Iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen.