Designers vieren 60 jaar Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp
Foto’s: Mathmos

In 1963 bracht de Britse uitvinder Edward Craven de eerste lavalamp op de markt. Nu 60 jaar later is de Astro-lamp van Mathmos nog steeds een iconisch symbool en het kenmerk van tijdloos design. Speciaal voor de 60ste verjaardag mocht een select gezelschap een eigen versie van de lamp ontwerpen.

Opvallend is dat de Nederlandse inbreng met twee ontwerpen hoog is. Allereerst is er Job Smeets van Studio Job die van de lamp een uitvoering heeft gemaakt in goud met daarin gegraveerde skeletten van dieren. Smeets liet zich hierbij inspireren door lava en de fossielen die in eeuwenoud gestold lava worden gevonden. Bijzonder is dat als de lamp uitstaat het glas ook een goudkleurige laag heeft.

Job Smeets: De Lavalamp is verbonden met mijn jeugd in de jaren ’70. Voor mij is het zo’n iconisch ontwerp. De lamp is op zichzelf een klein theater, dus ik heb geprobeerd hem zo dramatisch mogelijk te maken binnen de beperkingen van deze vorm, als een dance macabre. Normaal gesproken zie je een retro-vintage gevoel. Nu, met de skeletten en rode lava, wordt het gotisch en klassiek.”

Naast Job Smeets is Sabine Marcelis de tweede Nederlander die aan dit project meedoet. Zij heeft gekozen voor een ontwerp in mat-wit. Dat is niet alleen het geval bij de basis van de lamp, maar ook bij het glas. Hierdoor zie je de gele lava een beetje onscherp. Als de lamp uitstaat is deze helemaal wit.

Sabine Marcellis: “Ik ben altijd gefascineerd geweest door lavalampen en hun magische dans. Met deze versie wilde ik de behuizing van zoveel mogelijk identiteit ontdoen door er een leeg wit canvas van te maken – geen logo, geen glanzende afwerking om de omgeving te weerspiegelen – gewoon een vat om de magie erin te huisvesten. Wat mij altijd heeft gefascineerd aan lavalampen is de materialiteit van de vloeistof – het is een geheime formule en iedereen probeert altijd te begrijpen wat daarbinnen gebeurt. Ik wilde dat idee van mysterie versterken door de fles zo te etsen dat de lavavloeistof achter een waas versluierd raakt.”

Ontwerper nummer drie is de Franse Camille Walala die bekend staat om haar unieke kleurenpalet en geometrische patronen. Haar lamp is zwart met opvallende geëtste lijnen erop. Binnenin zie je de klassieke combinatie van rode lava in een paarse vloeistof. “Ik ben dol op de kleuren van deze Astro-lamp en de manier waarop ze samenwerken met de omlijste zwarte voet en kap – een vrolijke kijk op een iconisch stukje designgeschiedenis”, aldus de ontwerper.

Naast de drie designers mocht ook de band Duran Duran een eigen lamp ontwerpen. Waarschijnlijk komt dat omdat ze op hun album Pop Trash uit 2000 een nummer hebben staan dat Lava Lamp heet. Hun lamp lijkt helemaal zilverkleurig als deze uit staat, maar toont een mooie felroze lava als je de lamp inschakelt. Speciaal voor de fans staan de handtekeningen van de bandleden van Duran Duran in deze lamp gegraveerd. Volgens toetsenist Nick Rhodes heeft de lavalamp iets magisch en heeft deze daarom vele generaties modern design doorstaan ​​en is hij algemeen erkend als een echte klassieker.

Tot slot mocht ook fotograaf Rankin met de Astro van Mathmos aan de slag. Hij koos zijn favoriete kleurencombinatie: blauw met aquamarijn. De verticale lijnen op de lamp zijn een verwijzing naar de groeven in vinyl. Voor het ontwerp van de verpakking fotografeerde Rankin zijn eigen lamp.

Mathmos Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp

Mathmos Lava Lamp