BlowUp Art: opblaasbare kunst in de Haagse Hofvijver

BlowUp Art Den Haag
Fotografie: Ronald Smits

BlowUp Art is een jaarlijks terugkerend festival voor opblaasbare kunst in Den Haag. Uniek aan deze editie is dat alle kunstwerken in de Hofvijver te vinden zijn. Via een speciaal aangelegde drijvende route kun je de kunst op een unieke manier bewonderen.

Als sinds de 13de eeuw is de Hofvijver het middelpunt van Den Haag. Nu het Binnenhof voor langere tijd is gesloten vanwege een renovatie is het des te mooier om dit stukje van de stad op een andere manier te bekijken: vanaf het water en omringd door kunst. Tijdens BlowUp Art 2024 zijn werken te zien van Studio Job, Marcel Wanders, Sigrid Calon en Studio Mieke Meijer. Opvallend is dat zijn eigenlijk allemaal werkzaam zijn in de wereld van design, alleen Sigrid Calon is echt als een kunstenaar te beschouwen.

Ondanks dat er slechts werken van vier kunstenaars/ontwerpers te zien is kun je toch spreken van een groots opgezette expositie. Dat komt vooral door het enorme formaat van de tentoongestelde kunstwerken. Op de drijvende wandelroute tussen de opblaaskunst door is er ook nog fraai groen aangebracht door leerlingen Urban Green Development van Yuverta. Hierbij kregen ze hulp van de ecologische landschapsarchitect Deborah Treep.

De volgende kunstwerken zijn te bewonderen tot en met 2 juni:

  • Like a Pan in Water van Studio Job, een enorm grote pan waar je normaal je groenten, aardappelen of soep in kookt voorzien van een mooie gouden gloed.
  • Eggs van Marcel Wanders, grote glimmende eieren die verwijzen naar het eerdere werk van Wanders, maar die in deze context ook de bezoekers en voorbijgangers weerspiegelen.
  • Airboretum van Studio Mieke Meijer, een drietal boomachtige constructies. De naam van het kunstwerk is een grappige combinatie van de woorden Air (lucht) en Arboretum (een collectie levende bomen).
  • Gazebo van Sigrid Calon, een soort van eerbetoon aan het Torentje van de minister-president dat langs de Hofvijver is te vinden. De open constructie en de kleur van het kunstwerk spreekt de hoop uit van tolerantie in de politiek.

Gratis te bezoeken

BlowUp Art is tot en met 2 juni gratis te bezoeken. Elke dag tussen 11.00 en 20.00 uur kun je de drijvende route bewandelen. BlowUp Art Den Haag 2024 wordt samengesteld en geproduceerd door Mary Hessing voor BinnenhofBuiten, dat gedurende de renovatie van het Binnenhof activiteiten organiseert in opdracht van The Hague & Partners en gemeente Den Haag.

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag

BlowUp Art Den Haag