Alledaags voedsel ontmoet design

Eléonore Joulin
Leek vase. Alle foto’s © Eléonore Joulin

Vanuit haar studio in Brussel maakt Eléonore Joulin intrigerende vazen en lampen. Deze hebben als basis namelijk alledaags voedsel, zoals je kunt vinden in de supermarkt of op de markt.

De objecten zijn overigens verre van eetbaar, want ze zijn allemaal gemaakt van keramiek. Aan het snoer en de schakelaar die aan het voedsel verbonden zitten, zie je pas dat het een lamp is. Of er is, in het geval van haar vazen, aan de bovenkant ruimte overgelaten voor bloemen, zoals je kunt zien bij de fraaie prei op de foto bovenaan deze pagina.

Metaaloxides

Je zou wellicht denken dat een bezoek aan een winkel of markt voor de inspiratie zorgt, maar de werkwijze van Eléonore Joulin zit net even iets intrigerender en interessanter in elkaar. Ze is namelijk vooral geïnteresseerd in het verkrijgen van de juiste kleuren voor het glazuur. Dit doet ze vooral door te experimenteren met chemicaliën en dan met metaaloxides in het bijzonder. Zo ontdekte ze dat de combinatie van titaniumoxide en ijzeroxide zorgt voor de juiste kleur voor brood.

Op Instagram kun je meer weer van werk van Eléonore Joulin bewonderen. Ook geeft ze in de bio aan waar er exposities met haar sculpturen zijn. Recent was dat in Gent en Brussel en binnenkort kun je de kunst van Joulin bekijken in Parijs.

Eléonore Joulin
Big Pickle
Eléonore Joulin
Sausage
Eléonore Joulin
Morbier cheese
Eléonore Joulin
Cabbage House